“Taktika” e Trump-it dhe përpjekja për rikthim në Shtëpinë e Bardhë bëhet më vendimtare

SYRI TV

Një analizë nga Axios i referohet taktikave që duket se do të ndjekë Donald Trump për t’i “shpëtuar”një burgimi të tij eventual.

Ish-presidenti amerikan doli dje para një gjykate federale në Uashington, ku u deklarua i pafajshëm për akuzat për komplot për të penguar vlefshmërinë e rezultateve të zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020.

Prokurorët i kujtuan Trump-it dje se Kushtetuta e SHBA i garanton atij të drejtën për një gjykim të shpejtë, por kjo është ndoshta gjëja e fundit që dëshiron 77-vjeçari. Siç theksohet, avokati i Trump-it e bëri të qartë në sallën e gjyqit se ekipi ligjor i tij do të ketë një qasje vonuese, e cila mund të jetë “çelësi” i lirisë së tij.

Pas padisë së fundit nga prokurori i posaçëm Jack Smith, Trump tani përballet me 78 akuza penale në tre juridiksione, me mundësinë e një aktakuze të katërt në Xhorxhia deri në fund të muajit. Në këto rrethana, përpjekja e Trump-it për t’u kthyer në Shtëpinë e Bardhë si president i SHBA-së bëhet vendimtare.

“Duke vonuar gjyqet e tij dhe duke fituar zgjedhjet e vitit 2024, të cilat pritet të jenë një garë kokë e kokë me Biden, Trump ka shansin më të mirë për të shmangur burgun”, raporton kolumnisti i Axios.

Siç vë në dukje ai, Zyra e Këshillit Ligjor të Departamentit të Drejtësisë së SHBA-së ka mbajtur vazhdimisht qëndrimin se presidentët në detyrë nuk mund të gjykohen ose të vuajnë dënime me burg, dhe për më tepër, Trump tashmë ka lënë të kuptohet se – nëse zgjidhet – ai do të kufizonte pavarësinë e departamentit në fjalë.

Në seancën dëgjimore të së enjtes, avokati i Trump-it, John Lauro e quajti absurde idenë e mbajtjes së një gjyqi brenda afatit 70-ditor të përcaktuar nga Akti i Gjyqit të Shpejtë, duke përmendur “sasinë e jashtëzakonshme të provave” që prokuroria pritet të depozitojë.

Kur gjyqtari propozoi tre data për seancën e ardhshme (21, 22 ose 28 gusht), prokurorët zgjodhën të parën, ndërsa ekipi ligjor i Trump të fundit, një zgjedhje që u pranua përfundimisht.

Të njëjtën “taktikë” zvarritjeje pritet të ndjekë edhe ekipi ligjor i Trump-it për çështje të tjera ndaj ish-presidentit.

Në veçanti, lidhur me gjyqin e dokumenteve të klasifikuara, avokatët e tij kanë lënë të kuptohet se do të paraqesin një sërë mocionesh në gjykatën federale në Florida, me qëllim që të frenohet trajtimi i shpejtë i çështjeve për të cilat ai është i famshëm.

Raporti i Axios i referohet gjithashtu humorit rreth daljes së Trump-it në gjykatë dje, duke vënë në dukje se kishte një ndryshim dhe një lidhje me dy të mëparshmet.

Ndryshe nga seanca në Florida, ku prokurori i posaçëm Jack Smith ishte ai që gozhdoi Donald Trump, këtë herë ishte 77-vjeçari që u kap disa herë duke ia ngulur sytë armikut të tij kryesor, i cili duket i vendosur për ta futur në burg.