Thirrja globale: Një “ndal” celularit në shkolla

SYRI TV

Për të trajtuar shpërqendrimin e nxënësve gjatë mësimit në klasë, për të përmirësuar procesin arsimor dhe për të mbrojtur fëmijët nga ngacmimi në internet, një raport i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë tha se e vetmja zgjidhje është ndalimi global i telefonave celularë në institucionet arsimore.

Bazuar në të dhënat e raportit të UNESCO-s, përdorimi i tepërt i celularëve shoqërohet me reduktim të performancës mësimore, ndërkohë që ekspozimi i gjatë në ekran ndikon negativisht në ekuilibrin emocional të fëmijëve.

Me thirrjen e saj për ndalimin e telefonave inteligjentë në shkolla, agjencia e OKB-së dëshiron të dërgojë një mesazh të qartë: teknologjia dixhitale, duke përfshirë inteligjencën artificiale, duhet gjithmonë t’i nënshtrohet një “vizioni me në qendër njeriun” të arsimit dhe jo një zëvendësues për komunikimin ndërpersonal student-mësues. .

UNESCO po paralajmëron politikëbërësit kundër një adoptimi të pamatur të teknologjisë dixhitale, duke theksuar se ndikimi i saj pozitiv në arsim mund të mbivlerësohet dhe se e reja nuk është gjithmonë më e mirë.

“Jo të gjitha ndryshimet janë përparim. Vetëm për shkak se diçka mund të bëhet nuk do të thotë se duhet bërë”, vëren ajo në raportin e saj.

Gjithnjë e më shumë procese arsimore po zhvillohen në internet, veçanërisht në Universitete, ku UNESCO u kërkon autoriteteve përkatëse të mos neglizhojnë “dimensionin social” të arsimit, ku nxënësit dhe studentët marrin mësime të përjetshme.

“Revolucioni dixhital ka potencial të pamatshëm, por, ashtu siç janë shprehur paralajmërimet se si duhet të rregullohet në shoqëri, një vëmendje e ngjashme duhet t’i kushtohet mënyrës se si përdoret në arsim,” thotë drejtoresha e përgjithshme e UNESCO-s, Audrey Azoulay dhe shton:

“Përdorimi i tij duhet të synojë përmirësimin e përvojave mësimore dhe mirëqenien e nxënësve dhe mësuesve, jo në kurriz të tyre. Mbani në radhë të parë nevojat e nxënësit dhe përkrahni mësuesit. Lidhjet në internet nuk janë zëvendësues për ndërveprimin njerëzor”, thekson ajo.

UNESCO pranon se mësimi në internet ndihmoi procesin arsimor gjatë pandemisë Covid, kur shkollat ​​dhe universitetet u mbyllën për shkak të bllokimeve.

Vlerësohet se më shumë se një miliard studentë po merrnin arsim në internet gjatë pandemisë, por shtohet se miliona fëmijë nuk kishin akses në një kompjuter.

Bazuar në analizën e saj të 200 sistemeve arsimore në mbarë botën, UNESCO vlerësoi se një në katër vende ka ndaluar (ose do të ndalojë) telefonat celularë në shkolla, qoftë me ligj ose me direktivë. Këto vende përfshijnë Francën, Britaninë dhe Holandën.