Luftëtarët e Riaces: Statujat antike greke që ngjajnë shumë me shqiptarët me plis, dhe pyetja e interpretimit të objekteve arkeologjike

Admin

Në vitin 1972, Stefano Mariottini po bënte “snorkeling” në afërsi të Monasteracit pranë Riaces, kur zbuloi një dorë nën rërë. Ai mendoi se ishte një kufomë dhe thirri policinë. Por në fakt, ishin dy statuja të njohura si “Luftëtarët e Riaces” – statuja bronz antike greke nga shekulli i pestë, edhe pse ngjan shumë si një shqiptar me plis.

Për gjithçka që zbulohet dhe ngjan me shqiptaret, të huajt i referohen gjithmonë si greke. Lind pyetja nëse shteti shqiptar, ose ata që janë kompetent për këtë çështje, kanë marrë pjesë dhe ndikim për interpretimin e objekteve arkeologjike.

Kjo çështje ngre një debat interesant për interpretimin objekteve arkeologjike nga të huajt, ku një bashkëpunim përfshirë specialistë dhe ekspertë shqiptarë, sigurisht që do të ndihmonte për të arritur një kuptim më të saktë.