DokuFest shfaq 11filma të të rinjëve Kosovar në Gjenevë te Zvicrës

SYRI TV
Më 26 maj, Eroll Bilibani & Malbora Krajku, do të udhëtojnë në Gjenevë të Zvicrës për të prezantuar tre programe me 11filma të prodhuar nga DokuFest, nga programi edukativ DokuLab, që për 12 vite me rradhë nxit krijimtarinëefilmave dokumentarë kreativ, duke fuqizuar mendjet e reja për të përqafuar rolin e tyre si katalizatorë për ndryshime shoqërore.Përfaqësuesit e DokuFest do të prezantojnë programin medy ish-nxënëse të shkollave tona të filmit, Dafina Daka dhe Lyra Pozhegu.
Programet janë sjellë në bashkëpunim me ‘Université Populaire Albanaise’ dhe do të shfaqen në ‹Les Cinémas du Grütli›. ‹Uversité Populaire Albanaise› ose ‹Universiteti Popullor Shqiptar› është një shoqatë jofitimprurëse që punon për të mbështetur migrantët drejt integrimit më të mirë në Zvicër, në kuadër të punës së ‹Universiteti i Kulturave të Gjenevës'(UPA).
Filmat trajtojnë tema të ndryshme shoqërore si pabarazia, varfëria, fuqizimi i vajzave, dhuna dhe ngacmimet, tregime nga margjinat e Kosovës, ambient etj.
Programi 1:
Arti i Personales (The Art of Personal)-programi 33 minuta
Shtojzovalle-12 min
Regjia: Flutura Balaj
Krijesa magjike e mitologjisë shqiptare që zotërojnë fuqi të mbinatyrshme dhe bukuri të jashtëzakonshme. Të gjendur shpesh në pyll duke kënduar dhe kërcyer, Shtojzovalle më në fund kapen nga sytë e njerëzve. Pas shekujsh të jetuari rreth nesh, ata na ftojnë në realitetet e tyre mistike. Duke na lënë të takojmë superfuqitë e tyre, botën e tyre të bukur dhe dëshirën për muzikë, këto Shtojzovalle na ndihmojnë të reflektojmë mbi mundësitë e humbura që kemi pasur për të parë dhe vlerësuar çdo Shtojzovalle në jetën reale.
Pa përkufizim-6 min
Regjia: Era Skivjani
Rrëfimet e disa personazheve për paragjykimet dhe diskriminimin në shoqërinë tonë.
Laetitia -9 min
Regjia: Laureta Paçarizi
Laetitia është një grua franceze që i pëlqen gjithçka në jetë. Ajo jeton në Prizren të Kosovës me bashkëshortin e saj kosovar dhe dy fëmijët e tyre. Kur ajo është 41, ajo sëmuret përfundimisht dhe e di se do të vdesë në një kohë të shkurtër. Që nga ky moment, forca, dashuria dhe besimi i saj fillojnë të rriten në mënyrë të mahnitshme.
Shpresa-9min
Regjia: Lyra Pozhegu
Ajo quhet Shpresa, që do të thotë “shpresë”. Shpresa tregon për shpresën gjatë kohës së luftës, derisa ajo shpëton të dy vëllezërit e saj nga kampet e armikut.

Pas programit të parë do te diskutohet rreth temës së çështjeve gjinore, pozicionin e gruas në shoqëri, rolet e paracaktuara nga shoqëria dhe fushën e mundësive dhe stereotipizimin. Ne panel marrin pjesë Bessa Myftiu, noveliste zvicerane dhe shqiptare, pedagoge në Universitetine Edukimit në Lozanë; Agi Foldhazi, asistent në departamentin e sociologjisë në Universitetin e Gjenevës, studimi gjinor, diskriminimi, President i Aspasie; Saranda Ademi, përkthyese komunitare për përkthimet e dhunës në familje, dhe regjisoret Dafina Daka dhe Lyra Pozhegu.
Programi 2
Perceptimet e identitetit (Perception of Identity) -program 28 minuta
In Rainbows (Në Ylber)-7 min
Regjia: Vlera AziziIn Rainbows është një dokumentar i shkurtër që fokusohet në drag queens që jetojnë në Kosovë dhe luftën kundër intolerancës e vendosur në një kryeqytet. Ne ndjekim dy mbretëresha të famshme në përpjekjen e tyre për të përqafuar personalitetin e tyre të shkëlqyer gjatë gjithë kohës duke u përgatitur për performancën e tyre të radhës. Duke prekur gjithashtu çështjet e homofobisë dhe prejardhjes socio-ekonomike, dokumentari paraqet biseda midis mbretëreshave të njohura të tërheqjes Agatha Bones dhe Diva.
Man (Burri)–12min
Regjia: Dafina Daka
Koncepti i këtij dokumentari është të rrisë ndërgjegjësimin ndaj maskulinitetit toksik, i cili prek shumë të rinjtë në Kosovë dhe në shumicën e rasteve çon në pasoja emocionale si depresioni, agresioni, vetëvlerësimi i ulët, demotivimi, konfuzioni në vendimmarrje sidomos në zgjedhjen e karrierës.
Without Brother (Pa vëlla) –9 min
Regjia: Alba Demiri, Genta Sefa
Katër gra, një histori. E thënë në mbarë Kosovën. Barra e të qenit vajzë, në familjet pa djem. Plot ankth, paragjykime dhe guxim. Pa vlla! Një film që kapërcen stereotipet gjinore.
Edhe ky program do të pasohet me një diskutim mbi perceptimet e identitetit. Kjo temë do të identifikojë perceptimet individuale dhe kolektive të identitetit seksual, kuptimin e përkatësisë si në Kosovë ashtu edhe në Zvicër, ligjin e heshtjes dhe kulturën e frikës, diskriminimit dhe evolucionin e mentaliteteve. Ekipit të DokuFest në këtë diskutim do t’i bashkangjiten edhe Bekim Ballkanika artist i traumës që vë në pikëpyetje vendin e diasporës, në veçanti shqipfolësve, në shoqërinë zvicerane. Kështu sfidon sot në artin e tij çështjet e gjinisë dhe zakoneve stërgjyshore, të gjitha në mënyrë teatrale, aktante, humoristike dhe lozonjare.

Programi 3
Tregime të thjeshta nga një rajon kompleks(Simple stories from a complex region)-program 33 minuta
Smoke (Tymi) -9 min
Regjia: Gorana Jovanoviq
Një shtëpi u dogj gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, por tymi mbetet.
Flutter (Valëvitje) -10 min
Regjia: Norika Sefa
Një shtëpi u dogj gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, por tymi mbetet.
“Naser” -6 min
Regjia: Biljana Dulovic, Mateja Raickovic, Yllka Haxhikadrija
Rutina e peshkatarit zbuloi pjesët e fshehura të kësaj pune dhe shumë nga betejat e saj.
The Spring In Summer (Pranvera në Verë) -8 minuta
Regjia: Mila Radonjikj, Vanja Ristic, Edin Alija –Filmi kap njerëzit që përdorin burimin e ujit, duke eksploruar lidhjet e njerëzve, dallimet, e përvojat e përbashkëta.
Programi do të përmbyllet me diskutimin e fundit rreth temave që kanë të bëjnë me pakicat dhe diskriminimin. Kjo temë do të synojë të kontekstualizojë rolin e përkatësisë etnike dhe vendin e saj në shoqëri, midis njohjes dhe diskriminimit, stereotipeve dhe respektimit të dallimeve. Eroll Bilibanit në këtë diskutim do t’i bashkangjiten Iulia Hasdeu, bashkëpunëtore kërkimore antropologe në Universitetin e Punës Sociale, ka punuar në artikulimin midis gjinisë dhe përkatësisë etnike, veçanërisht në grupet rome (në Rumani, Bullgari, Belgjikë, Zvicër) si dhe avokati Gëzim Ilazi.
Qëllimi i shqyrtimit dhe debateve në Gjenevë është të përditësojë njohuritë, të rrisë ndërgjegjësimin dhe të ndërgjegjësojë publikun e shumtë të Gjenevës për këto çështje që shpesh anashkalohen dhe/ose përbëjnë tabu.
Pavarësisht realiteteve që duken të largëta, filmat e DokuFest shërbejnë si një shtysë për të zgjeruar debatin edhe për funksionimin dhe pasqyrimin e këtyre fenomeneve në Gjenevë dhe Zvicër