Disa TV dhe portale në Serbi dhe Kosovë me dezinformata po nxisin eksodin e shqiptarëve. Madje duke mashtruar qytetarët se « paska punë » në Zvicër. Prishtina dhe Berna i demanton!

SYRI TV

TV dhe portale në Kosovë me dezinformata po nxisin eksodin duke publikuar foto dhe imzahe të vjetra të para dhjete vitesh,  kur qytetaret largohershin masovikisht  nga Kosova, përmes Hungarise ne Zvicer dhe vendet e BE-së  

Bernë, 22 janar -« Rreth 400 autobusë përplot me udhëtarë po nisen çdo ditë nga Prishtina për në Evropë » ishta ky lajmi i dites ne disa media (portale) te cilat kryesisht sponozrizohen nga opozita kosovare.  Por, sipas burimeve zyratre, kto raportimet për fluturime masive të qytetarëve tanë, sidomos me autobusë, janë të pavërteta. Disa tv dhe portale ne ballkan po nxisin eksodin për ne vendet er BE-së, madje duke dezinformuar se në Zvicër “paska punë”, propagande kjo duke nxitur eksodin e shqiptareve qe ndryshe njihet si spastrime etnike, kjo ne kundershtim me ligjet dhe qëndrimet zyrtare te Zvicrës.

Urgjent: Qeveria e Kosovës te theneloj Ministrine e anti dezinfirmatave

Bëhen bashk dy propaganda proruse (mediat serbe) dhe proserbe (mediat kosovare) duke nxitur spastrimin etnik ne Kosove me shifra te paverteta ose të eksagjeruara qe duket se nuk ju mjaftuan largimi i mbi 300.000 kosovare ne kohen e ish-qeverive te Kosovës keto dy deceniet e fundit.

Lajme e  tilla jane përgënjeshtruar menjehrë  nga Stacioni i Autobusëve, e përgënjeshtrohet lehtësisht nga të dhënat e Policisë/Administratës Kufitare të Kosovës, që dëshmojnë se nuk flitet për fluturime masive të qytetarëve apo flukse autobusësh. Këto lajme përmes gazetes zvcierane Le canton27.ch i ka demantuar edhe Minsitri i Puneve te Brendshme te republikës së Kosoves z.Xhelal Svecla. Sipas z.Sveclas « këto lajme te pavretat behen me qëllim krijojnë panik tek qytetarët dhe më së shpeshti akuza të tilla vijnë nga Serbia dhe përdoren për qëllime keqdashëse politike… »

Disa tv dhe portale po nxisin eksodin për ne vendet er BE-së, madje duke dezinofromaur se në Zvicër ka punë, që në fakt shefi i diplmacaise zvicerane javën e kaluar përmes gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch i cili u shpreh qarte, se « kosovaret mirë se vinë ne Zvicer si turistë!… Këtë edhe më heret e kane deklaruar autoritetet nga Berna se « ne Zvicer nuk ka vend per kosovaret për azil, meqe Kosova konsiderohet si « vend i sigurt » dhe pas liberalizimit te vizave, ata mund te vijne per tre muaj me shetit, vizita tek familjaret, por pa te drejte pune!.. » . Ndryshe edhe ne aeroporitin e Gjeneves dhe Cyrihut agjencite e udhetimeve na kane dekalruar se, aq sa kosaovarë po hyjne ne Zvicer,  po aq edhe po dalin, po shkojne per Kosove… »

Pra jane ketu disa TV dhe portale të cilat përmes  dezinfortmatave po nxisin eksodin. Madje duke mashtuar qytetaret se « paska punë » në Zvicër. Berna i demanton! TV dhe portale në Kosovë me dezinformata po nxisin eksodin duke publikuar foto dhe imzahe të vjetra të para dhjete vitesh,  kur qytetaret largohershin masovikisht  nga Kosova, përmes Hungarise ne Zvicer dhe vendet e BE-së. Bazuar nga keto mashtrime dhe fake News te mediave kosovare dhe ato ne Serbi, gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch te kontrolloj, te ndeshkoj ose te tehmeloj urgjent Qeveria e Kosovës nje organ, apo ministrin qe do te merret me dezinfirmatave të mediave! Edhe ne Samitin boteror ne davos (WEF) u disktua sivjet për Fakqe Nerws dhe dezinformat ne media, qe u tha se ky vit, do jete nje vit i rezikshem me plote dezinformata (Davos 2024: Misinformation top global risks)

Shefi i diplomacise zvicerane ne z.Cassis në Davos për gazeten Le Canton27.ch: Kosovareve ju deshiroj mireseardhje si turistë!

Se jane keto dezinformata te nxityra nga Brogradi qe po i lansojne edhe disa media kosovare albanofone dedhmojne faktet dhe shifrat zyartare. Sipas policise dhe doganave Që nga 1 janari, kur është futur regjimi pa viza me vendet e Bashkimit Evropian, të cilat tregojnë se në Kosovë kanë hyrë 3687 autobusë, ndërsa nga territori kanë dalë 2408 autobusë. Për të njëjtën periudhë të vitit të kaluar kanë hyrë 3511 autobusë, ndërsa nga pikat kufitare kanë dalë 3731 autobusë.

Pra, atë vit, pas liberalizimit të vizave, u larguan 35 për qind më pak autobusë. Shifrat identike jane edhe ne aeroportin e Prishtines sa aeropland dalin, po aq edhe hyjne Keto dezinfirmata te Beigrsdit te plssusra ne mediat kosovare deshmon atë cfare u tha nga ekspertet nderkombëtar sivjet ne samitin boteror ne Davos, që pefundoi javen e kaluar, se viti 2024 do jet vit i rreziksherm i dezinformatave me lajme toksike,  Fake News qe siq po shifet po nis nga Serbia dhe Kosova.

Shefi i diplomacisë zvicerane nga Davosi deklaroi për raportet Kosovë – Serbi dhe liberalizimin e vizave Cassis, kosovarëve: Mirë se vini në Zvicër si turistë!

Fatkeqesisht ne Kosoven aktulaisht nuk ka gazetari te mirefillte kombetare e as shoqata serioze të gazetarëve. Sepse ato i financon Serbia dhe Rusia dhe mbahen nga sponsor te dyshim antikombetare! Për kete me se miri flet situata frazhile e cila vazhdimisht provokohet nga Serbia ose tentohet te destabilizohet rajoni.

Nga burimet dhe nje studim i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch para luftes ne Ukraine, Kremenlini rus ka finacuart reeth 30 milion euro për mediat ne ballkan, perfshire ketu edhe Kosoven dhe Shqiperinë.
Kete më se miri e justifkon nje raport amerikan se në Kosove publikohen 1200 lajme në ditë, prej te cilave vetem 400 lajme qe japin mediat vendore, kurse 800 lajme dhe informacione tjera jane që vijne nga jashte, sidomos nga mediat sllave: Sputnik, Tanjug, Informer, Pravda etj…te cilat me shume bejne propagande se sa pune profesione te informojne drejt opinionin.
Ketu do shtuar se para invasion te Kremlinit ne Ukraine, Rusia dhuroi mbi 30 milionë euro per mediat ne ballkan, perfshire ato ne Serbi por edhe ne Kosove e Shqiperi. «Kosova eshte e kercnuar nga dezinformtave te porteleve, TV dhe mediave. SHBA dhe BE kerkon transparence, se kush i financon ato?.. », keshtu u shprehen zyrtarja e larte amerikane në Prishtine znj.Soderberg dhe ajo evropine Von Cramon ne Bruksel ne konferencën dyditore për Integritetin e Informacionit me temën “Cenueshmëritë e qytetarëve ndaj dezinformimit..»
“Dezinformatat, keqinformimi dhe çrregullimi i informacionit janë kërcënim ndaj shoqërisë tonë në Kosovë. Jemi këtu për të ndarë praktikat më të mira dhe për të luftuar këtë kërcënim të vërtetë. Ndikimi i huaj përbën kërcënim hibrid..* ka thënë drejtoresha e NDI në Kosovë, Nancy Soderberg.

https://lecanton27.ch/ingnazio-casis-per-gazeten-le-canton27-ch/

Shefi i diplomacise zvicerane ne z.Cassis në Davos për gazeten Le Canton27.ch: Kosovareve ju deshiroj mireseardhje si turistë!