Ish-presidenti i Zvicrës Alain Berset kandidat potencial për postin e Sekretari të Këshillit të Evropës

SYRI TV

Ish-presidenti i Zvicrës Alain Berset kandidat potencial për postin e Sekretari të Këshillit të EvropësAlain Berset kandidon si kandidat për postin e Sekretarit të Këshillit të Evropës që mbështetet edhe nga Departamenti Federal i Punëve të Jashtme. Eshte ky patjetër edhe nje lajm i mire edhe për Kosovën,

Do përkujtuar se kryeministri shqiptar Albin Kurti vitin e kaluar ihste rpitur nga presidneti i Zvrës Alain Berset i cili i kishte konfirmuiar mbështetja për anëtarësimin e Kosovës në KE.

Ish-këshilltari federal dhe presidenti i Konfederatës Alain Berset ka shprehur interesimin e tij për postin e Sekretarit të Përgjithshëm të Këshillit të Evropës. Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (FDFA) e mbështet këtë kandidaturë, njoftoi të mërkurën. Vendimi do të merret nga asambleja parlamentare në qershor 2024 dhe i zgjedhuri do të marrë detyrën më 18 shtator të po këtij viti. Mbajtësja aktuale e pozitës është kroatja Marija Pejçinoviq Buriq.

Këshilli i Evropës, i cili ka selinë në Strasburg, është përgjegjës për promovimin e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe shtetit të së drejtës në 46 shtetet e tij anëtare. Zvicra u bashkua më 6 maj 1963 dhe u bë shteti i saj i 17-të anëtar. Këshilli i Evropës, i cili ka selinë në Strasburg, është përgjegjës për promovimin e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe shtetit të së drejtës në 46 shtetet e tij anëtare.

Zvicra u bashkua më 6 maj 1963 dhe u bë shteti i saj i 17-të anëtar. Në kuadër të këtij institucioni lidhen marrëveshje ndërqeveritare detyruese sipas së drejtës ndërkombëtare, siç është Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Qëllimi i saj është të promovojë progresin ekonomik dhe social dhe të ruajë trashëgiminë e përbashkët të zhvilluar deri më sot, shkruan FDFA.

Deri më tani, asgjë nuk ishte filtruar për të ardhmen e Alain Berset, i cili kishte sugjeruar në fund të vitit se donte t’i jepte vetes kohë për të menduar. Ai gjithashtu tha se mezi priste të pushonte pak. Alain Berset i dorëzoi çelësat e Departamentit Federal të Brendshëm (DFI) Elisabeth Baume-Schneider më 22 dhjetor. Haut-Valaisanne Viola Amherd e pasoi atë në fillim të vitit si President i Konfederatës shkruan Le Canton27.ch..