Bernë, Viola Amherd zgjedhet presidente e Zvicres me shumice votash

SYRI TV

Evropa edhe me nje presidente grua. Viola Amherd do të jetë presidente e Konfederatës Zvicerane në vitin 2024. Asambleja Federale e zgjodhi sot me vetem 158 vota nga 204 fletëvotimet e vlefshme.

Viola Amherd 61-vjeçare pason Alain Berset i cili largohet nga qeveria në fund të muajit. Rezultat i dobët nga Viola Amherd
Viola Amherd nuk është më e dashura e Parlamentit. Ajo shënoi mediokër për presidencën e Konfederatës (158 vota). Nuk është aq katastrofike sa ajo e paraardhësit të tij Alain Berset (140 vota) në vitin 2022, takat e të cilit Parlamenti donte t’i shihte.

Një pikë e nderuar për një presidencë të Konfederatës është rreth 190 vota. Amherd është larg kësaj. Problemet po grumbullohen në Departamentin e tij të Mbrojtjes dhe UDC nuk mund ta durojë flirtin e tij të zgjatur me NATO-n. Prandaj sanksioni.

Albert Rösti mori 21 vota dhe 25 fletë votimi mbanin emrat e personaliteteve të tjera. Gjithashtu, 36 fletë votimi ishin të zbrazëta. Alain Berset u zgjodh vitin e kaluar me 140 vota nga 181 fletë votimi të vlefshme, ka raportuar ATS.

Megjithatë, ministri i Mbrojtjes është shumë larg dorezës. Në të kundërt, rekordi mbahet nga Jean-Pascal Delamuraz dhe Ueli Maurer. Të dy morën 201 vota në 1988, përkatësisht 2018. Le Canton27.ch