Qyteti që ndalon fëmijët të kenë celular

SYRI TV

Me sukses të madh u kurorëzua programi pilot i autoriteteve komunale të qytetit irlandez Greystones, sipas të cilit prindërve u kërkohej që të mos blinin celularë për fëmijët e tyre deri kur ata të ndjekin shkollën e mesme.

Rezultatet e programit pilot ishin befasuese, siç raporton gazeta britanike The Sun.

Shifrat e fundit nga rregullatori i komunikimit OFCOM tregojnë se 20% e tre-vjeçarëve kanë një smartphone.

Kjo përqindje rritet në 55%, nga mosha tetë deri në 11 vjeç.

Së pari, banorët e qytetit bregdetar në Irlandë vendosën se nuk donin që fëmijët e tyre t’i kalonin vitet e tyre më krijuese të ngjitur në një ekran celular. Prandaj nënat e qytetit u mobilizuan menjëherë. Ata bashkuan forcat dhe arritën në përfundimin se janë dakord që fëmijët e tyre të mos kenë smartphonë derisa të kalojnë pragun e shkollës së mesme.

Kështu, të tetë shkollat ​​fillore në qytetin irlandez, që ndodhet 24 kilometra në jug të Dublinit, u kërkuan nxënësve të mos merrnin pajisje elektronike me vete. Në të njëjtën kohë, shoqatat e prindërve dhe kujdestarëve të shkollës i morën gjërat në duart e tyre duke rënë dakord të ndalonin telefonat celularë në shkolla për të vegjlit dhe fëmijët e shkollave fillore.

“Është një qasje revolucionare që ndoshta do të mirëpritet nga prindërit edhe në Britani”, komenton botimi përkatës.

Një sondazh i Vodafone i botuar këtë javë zbuloi se për disa prindër, vendimi se kur t’i blinin fëmijës së tyre celularin e parë ishte po aq e vështirë sa të zgjidhnin se në cilën shkollë do t’i dërgonin.

Korrikun e kaluar, agjencia arsimore, shkencore dhe kulturore e Kombeve të Bashkuara UNESCO u kërkoi shkollave në mbarë botën të ndalonin telefonat celularë në të gjitha klasat.

Kriza e shëndetit mendor

Kur një gazetar i Sun vizitoi qytetin Greystones në County Wicklow, vendasit ishin mirënjohës për mundësinë për të çliruar të rinjtë nga presioni i lidhjes së përhershme me mediat sociale.

Nëna Sania Schubert, një banore e Greystones për 25 vjet, shpejtoi pëlqimin e saj për vendimin themelor të autoriteteve komunale dhe Shoqatave të Prindërve dhe Kujdestarëve:

“Kam edhe tre vite që të mos i blej vajzës sime një smartphone. Mendoj se shumica e njerëzve do të ndiheshin nën presion për t’i blerë fëmijës së tyre një celular sepse bashkëmoshatarët e tyre e kanë një të tillë. Megjithatë, sa më shumë fëmijë që nuk kanë celular, aq më e lehtë është situata për prindërit”, thekson ai.

Më shumë se 70% e prindërve në klasën e vajzës së saj Anya ranë dakord të mos blinin telefona inteligjentë për fëmijët e tyre.

Pasi fëmijët të arrijnë shkollën e mesme, vetëm 5% e prindërve vlerësojnë se do të jenë në gjendje t’i rezistojnë presionit të fëmijëve të tyre për të marrë një celular.

Nëna Caroline Nolan ka pranuar gjithashtu që të mos u blejë bijve të saj telefona inteligjentë derisa ata të mbarojnë shkollën fillore, pra të mbushin moshën 12 vjeç.

“Jua kemi bërë të qartë fëmijëve që nuk do të kenë telefona deri në fund të shkollës fillore. Dhe kjo është diçka për të cilën ne jemi shumë të rreptë”, thotë ai.

Abuzimi i rrjeteve sociale nga brezi i ri është fajësuar për krizën e shëndetit mendor me të cilin përballen gjithnjë e më shumë adoleshentë.

Një raport i Sistemit Kombëtar të Shëndetit Britanik (NHS) nëntorin e kaluar zbuloi se një e katërta e të rinjve të moshës 17 deri në 19 vjeç në Angli janë në rrezik të zhvillimit të një problemi të shëndetit mendor.

Për moshën 20-vjeçare, kjo probabilitet është rreth një në gjashtë.

“Dy vajza së fundmi u vetëvranë për shkak të bullizmit në zonë”, tha një baba i tre vajzave për gazetën Sun, duke duartrokitur masën e autoriteteve komunale dhe shkollore.

“Është e frikshme sepse kjo ka të bëjë me botën e mediave sociale dhe fëmijën tuaj – diçka në të cilën nuk mund të jeni pjesë sepse ata nuk duan që ju t’i shihni. Është diçka që të frikëson vërtet”.

Dhe qytete të tjera në Irlandë po mendojnë zbatimin e një politike të ngjashme, siç shkruan gazeta britanike The Sun, duke parë rezultatet pozitive të idesë që prindërit patën në qytetin Greystones.