Zvicerani Dick Marty akuzon Serbine dhe Shqiperinë qe ja pergatiten vrasjen, disa duke paguar njerëz, e disa prodhuan nxitje dhe urrejtje

SYRI TV

Sot serish mediat zvicerane jane marrur me tentim varsjen e ish-Këshilltarit te Shteteve të Ticino-s dhe hetuesi special i Këshillit të Evropës Dick Marty. Ky ka bërë akuza të rënda kundër departamentit të jashtëm të Departamentit Federal të Punëve të Jashtme dhe Zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm në lidhje me kërcënimet ndaj tij, citon gazeta zvicerane ne shqièp Le Canton27.ch

Dick Marty bën akuza serioze kundër EDA dhe Prokurorit Federal

Dick Marty (78), ish-Këshilli i Shteteve të Ticino-s dhe hetues special i Këshillit të Evropës, u shpreh në « Daily Talk » në Radio SRF të premten se iu desh kaq shumë kohë që të merrte mbrojtje dhe pse autoritetet nuk e bënë menjëherë ndjek kriminelët. « Çështja mund të ishte zgjidhur shpejt, » tha Marty.

Qëllimi i kriminelëve ishte që të fajësonin ish-presidentin kosovar Hacim Thaçi për vrasjen e tij. Marty supozon se ata ishin njerëz me kontakte në shërbimet sekrete serbe. Sepse Serbia kishte frikë se Thaçi nuk mund të sillej para drejtësisë.

Më shumë informacion
Nëse Zvicra zyrtare do të kishte ndërhyrë menjëherë në qeverinë serbe dhe do t’u thoshte atyre se ata i dinin planet, plani do të kishte dështuar, tha Marty. “Por me sa duket ata nuk donin të prishnin marrëdhëniet diplomatike. Nuk e di pse. » Por ai e di se shumë njerëz në Zvicrën zyrtare në Departamentin Federal të Punëve të Jashtme (EDA) dhe në Zyrën e Prokurorit të Përgjithshëm (BA) nuk po thonë të vërtetën.

BA: Në kontakt me autoritetet serbe
Me kërkesë të agjencisë së lajmeve Keystone-SDA, BA shkruan pa adresuar akuzën për një reagim të vonuar: “Autoritetet përgjegjëse zvicerane janë në kontakt me autoritetet serbe në nivele të ndryshme”.

U bënë shkëmbime dhe takime ndërmjet policisë kriminale federale të Fedpol dhe autoriteteve policore serbe, u tha të premten. Kjo masë është “pjesë e grupit të masave që janë hartuar”, ku shkëmbimi mes Fedpol-it dhe autoriteteve policore serbe është bërë në konsultim të ngushtë me Prokurorinë e Përgjithshme.

Fushatë në Shqipëri
Megjithatë, kërcënimi nuk vjen vetëm nga pala serbe, theksoi Marty për SRF-në. Mediat shqiptare, madje edhe politikanët, prej vitesh zhvillojnë një fushatë shpifjeje kundër tij. Dhe kjo është e rrezikshme. Sepse kjo qasje mund të nxisë njerëz të pakontrollueshëm.

 

Marty shprehu zhgënjimin që autoritetet zvicerane nuk i thanë të vërtetën: ai kurrë nuk ishte shumë i popullarizuar në Bernën zyrtare, pjesërisht sepse ai shkroi një raport mbi burgjet e CIA-s, i cili mund të ketë prishur marrëdhëniet me SHBA-në.

Konfirmoi shkeljet e të drejtave të njeriut
Në një raport të vitit 2010 për Këshillin e Evropës, Marty arriti në përfundimin se pjesë të udhëheqjes së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) kishin kryer krime lufte gjatë Luftës së Kosovës 1998-1999. Gjykata Speciale e Kosovës në Hagë më vonë konfirmoi akuzat përkatëse dhe Thaçi dha dorëheqjen si President në nëntor 2020.

Sidoqoftë, Martit nuk iu dha truproja të plota deri në dhjetor 2020. Në atë kohë, prokurori federal tha se duhej të supozohej një « situatë kërcënimi serioz » kundër Marty. Për shkak të “konteksit me sa duket transnacional”, çështja ka edhe një komponent politik.

Der Schweizer Dick Marty wirft Serbien und Albanien vor, Menschen zu bezahlen, Hetze und Hass auf Mord zu produzieren

Le Suisse Dick Marty accuse la Serbie et l’Albanie de payer les gens, de produire de l’incitation et de la haine au meurtre