Kurti u shkruan kancelarive: Ja pse Kosova e kundërshton nismën e Vuçiçit për Ballkanin e Hapur

SYRI TV

Në prag të mbledhjes së radhës të nismës Ballkani i Hapur, pikërisht pak orë pasi Rusia deklaroi se kjo është një nismë serbe që ka mbështetjen e Moskës, qeveria e Albin Kurtit i ka dërguar një letër qeverive të rajonit dhe atyre perëndimore. Në këtë letër, qeveria e Kosovës shpjegon se pse e kundërshton nismën

LETRA E PLOTE

Çfarë është Iniciativa “Ballkani i Hapur” dhe pse Kosova e kundërshton atë

Ideja “Open Balkan” ekziston prej disa vitesh dhe është paraqitur me emra të ndryshëm. Filloi në fillim të vitit 2017 nga Aleksandër Vuçiç i cili e quajti atë “Unioni doganor i Ballkanit Perëndimor”. Kjo ide u hodh poshtë në atë kohë nga shumë vende të Ballkanit Perëndimor për shkak të shkëputjes së saj me procesin e integrimit në BE. Në Samitin vjetor të Ballkanit Perëndimor në kuadër të Procesit të Berlinit të mbajtur në Trieste, Itali, në vitin 2017, Bashkimi Evropian doli me versionin e tyre të bashkëpunimit rajonal të quajtur Zona Ekonomike Rajonale (REA), e cila përfshinte të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

Në vitin 2019, pasi BE-ja nuk mundi të arrinte konsensus për hapjen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, dy kryeministrat, Edi Rama dhe Zoran Zaev u takuan në Novi Sad të Serbisë me Presidentin e Serbisë, Aleksandër Vuçiç, ku rivendosën zakonin e Vuçiçit. Ideja e Unionit e quajti iniciativë “Mini Shengen” për të cilën thanë se do të ketë katër liritë e BE-së, përkatësisht lëvizjen e lirë të personave, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve. Kjo ishte përpjekja e tyre e dytë për të organizuar një iniciativë jashtë ombrellës dhe agjendës së BE-së dhe paralelisht me nismën gjithëpërfshirëse të BE-së dhe Procesit të Berlinit.

Në Samitin vjetor të Procesit të Berlinit, të mbajtur në Sofje në nëntor 2020, BE-ja përsëri injoroi të ashtuquajturin “Mini-Shengen” duke dalë me iniciativën e saj të quajtur Tregu i Përbashkët Rajonal (CRM) që ishte një përmirësim nga REA. Kjo iniciativë u miratua nga të gjitha vendet e BB6, është gjithëpërfshirëse, brenda Procesit të Berlinit dhe sipas rregullave dhe agjendës së BE-së.

Në korrik 2021, pasi Bullgaria vuri veton ndaj hapjes së negociatave të pranimit nga Maqedonia e Veriut, të tre (Vuçiç, Rama dhe Zaev) u mblodhën në Shkup më 29 korrik për të riemërtuar dhe rifilluar nismën e tyre të vjetër si “Ballkani i Hapur”. Tre muaj pas më 6 tetor në Samitin BE-BB në Brdo, Slloveni, BE përsëriti mbështetjen e saj për CRM si iniciativën e vetme rajonale e cila është gjithëpërfshirëse, nën axhendën e BE-së dhe e mbështetur nga Procesi i Berlinit dhe BE.

Kosova dëshiron bashkëpunim dhe integrim rajonal dhe beson se ekonomitë tona do të përfitojnë jashtëzakonisht duke hequr barrierat, duke lidhur tregjet tona dhe më e rëndësishmja duke lidhur njerëzit tanë. Kosova është më se e gatshme të përshpejtojë bashkëpunimin rajonal me qytetarët si përfitues përfundimtarë.

Për këtë qëllim ne mbështesim plotësisht CRM. Për ta përmirësuar më tej atë, ne kemi propozuar një marrëveshje të re të quajtur SEFTA e cila do të shërbente si bazë për të materializuar CRM-në, për të zgjidhur shumë nga ankesat aktuale që po pengojnë integrimin rajonal dhe më e rëndësishmja të hyjë në marrëveshje të drejtpërdrejtë me BE-në si rajon. modeluar në marrëdhënien EFTA – EEA.

Kosova konsideron se CRM është e vetmja platformë për të ecur përpara sepse është gjithëpërfshirëse dhe është brenda agjendës dhe ombrellës së BE-së. Për më tepër, qëllimi i CRM është të zbatojë katër liritë, përkatësisht lirinë e lëvizjes së personave, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve bazuar në rregullat e BE-së. Prandaj, çdo iniciativë tjetër që synon të përsërisë CRM-në ose të zëvendësojë anëtarësimin në BE nuk është vetëm e tepërt, por edhe joproduktive dhe e qëllimshme.

Brenda Procesit të Berlinit, të gjitha iniciativat merren në samite vjetore dhe miratohen nga të gjithë BB6 dhe të gjithë pjesëmarrësit e procesit.

Ne besojmë se CRM me katër liri është e hapur për BB6 dhe BE dhe e lidhur me anëtarësimin në BE, vlerat dhe parimet. Çdo iniciativë tjetër që kërkon të kopjojë ose rivalizojë CRM-në, jashtë BE-së dhe Procesit të Berlinit nuk është e nevojshme dhe mund të jetë e hapur vetëm për aktorët e tretë keqdashës, interesi i të cilëve është të ngadalësojnë integrimin e rajonit në BE dhe NATO dhe të minojnë demokracinë dhe reformat demokratike shkruan VOAL