Si po i vendosin taksa vendet evropiane Netflixit, duke e detyruar gjigantin e transmetimit të investojë në kinematë e tyre?

SYRI TV

Qeveritarët zviceranë së shpejti do të votojnë nëse Netflixi duhet të paguajë për industrinë e kinemasë në vend.

Ligji i njohur si “Lex Netflix” do të kërkojë që gjiganti i transmetimit të filmave të investojë katër për qind të të ardhurave të tij zvicerane përsëri në Zvicër për prodhimin e filmave dhe shfaqjeve televizive zvicerane, shkruan Euro News.

Është e njëjta përqindje që Zvicra kërkon nga të gjithë shpërndarësit e saj kombëtarë që të riinvestojnë në vend. Megjithatë, për shpërndarësit kombëtarë dhe rajonalë, ata gjithashtu duhet të prodhojnë të paktën gjysmën e përmbajtjes së tyre në Zvicër ose Evropë.

Nëse ligji miratohet, Netflix do të duhet të detyrohet me taksën e investimit, përndryshe do t’i caktohet një gjobë në shumën ekuivalente ose do të përballet me mos disponueshmërinë e klientëve zviceranë.

Taksa edhe pse i është “mveshur” Netflixit, do të zbatohet për të gjithë transmetuesit e mëdhenj, duke përfshirë kompanitë gjigante të transmetimit si: Amazon Prime, Disney+ dhe HBO.

Pritet që ligji të sjellë nga 18 milionë franga zvicerane (17,4 milionë euro) deri në 30 milionë franga zvicerane (29,1 milionë euro) në industrinë zvicerane të filmit çdo vit. Kjo është një rritje e konsiderueshme për një industri që aktualisht merr rreth 105 milionë franga zvicerane (101.8 milionë euro) në fonde çdo vit.

Kjo nuk do të ishte marrëveshja e parë e këtij lloji për një vend evropian që vendos. Shumë vende të BE-së kanë tashmë marrëveshje me transmetuesit kryesorë për të ofruar sasi të mëdha investimesh në ekosistemin e kinemasë së vendit./telegrafi