Ky është “ilaçi” per ta sheruar Kosoven e infektuar nga dezinformatat, Fake News, propaganda, lufta hibride dhe viruset tjera serbo-ruse ne mediat albanofone!

SYRI TV
Ky eshte “ilaçi” per ta sheruar Kosoven e infektuar nga dezinformatat, Fake News, propaganda, lufta hibride dhe viruset tjera serbo-ruse ne mediat albanofone!
Ose: Themelimi eventual i ndonje agjencioni kunder dezinformatave në Kosove, nuk do besoj se do ishte aq efikas ne stopimin e Fake News dhe luftes hibride serbo-rese ne rajon, nese shteti nuk nderrmer veprime konkrete! Kosova me insitucionet ka mekanizma dhe menyra tjera për te ndalur peropaganden sllave ne vend, ashtu siq vepruan disa vende te perendimit përballe mediave ruse.
Ditëve të fundit SHBA-të dhe BE si dhe organizata tjera nderkombëtare kane shprehur shqetësim mbi mos transprancen e mediave kosovare. Ato kane shtuar dyshimet se kush i financon ato, kush jane sponsoret, kush qendron pas tyre?…Dyshimet se pas mediave shqiptare ne Kosove dhe Shqiperi qendron mafia serbo-ruse kan ngritut sheqtesime edhe tek organizatat dhe asociacionet nderkombëtare si Reprotres sans fronitieres apo Federate Ndekrombëtare e Gazetereve me seli në Bruksel.
Lidhur me kete redaktori i gazetes zvicerane Le Canton27.ch ne kongrsi e fundit te IFJ ne Bruksek kishte deklaruar se «nuk ka anvancim te proceseve dhe stabilitetin ne Kosovë perderisa disa gezetare nuk dezertojne nga mediat e tyre te cilat kane spozore te dyshimt antishiptare…»
Meqë Kosova, si je vend me i varfur ne Evropë, sot ka 300 televizone, radio, portale e media tjera dhe si eshte e mundur qe te mos e keni nje gazete ditore?! Do përkujtuar se Kosova eshte i vetmi i vend ne Evrope e cila qe dy vite nuk ka gazete ditore (?!) shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
“Dezinformatat, keqinformimi dhe çrregullimi i informacionit janë kërcënim ndaj shoqërisë tonë në Kosovë. Jemi këtu për të ndarë praktikat më të mira dhe për të luftuar këtë kërcënim të vërtetë. Ndikimi i huaj përbën kërcënim hibrid..» ka thënë drejtoresha e NDI në Kosovë, Nancy Soderberg
Verejtjet dhe deklaratat e fundit të zyrtareve amerikane dhe ato evropiane ne Bruksel qe dolen nga konferena dy ditore ne Prishtine se «Kosova eshte ështe e kercnuar nga dezinformtave te porteleve, TV dhe mediave..» jane injoruar nga mediat kosovare, bojkot ky qe shtojne dyshimet se mediat ne Kosove nuk jane te «pastra».
Keshtu nga 300 media sa jane ne Kosovë asne, përveq dy mediumeve (te njohur per redaksinë) nuk e kane publikuar apo emetuar deklaratat, shqetësimet e zyrtares amerikan Nancy Soderberg dhe asaj eropiane Viola Von Cramon te cilat akuzuan mediat kosovare per mos transparence finaciare dhe spoznore te dyshimte, te cilat me dezinformata që po kercnojne shoqerine kosovare.
«Kosova eshte e kercnuar nga dezinformtave te porteleve, TV dhe mediave. SHBA dhe BE kerkon transparence, se kush i financon ato?.. », keshtu u shprehen zyrtarja e larte amerikane në Prishtine znj.Soderberg dhe ajo evropine Von Cramon ne Bruksel ne konferencën dyditore për Integritetin e Informacionit me temën “Cenueshmëritë e qytetarëve ndaj dezinformimit.. »
“Dezinformatat, keqinformimi dhe çrregullimi i informacionit janë kërcënim ndaj shoqërisë tonë në Kosovë. Jemi këtu për të ndarë praktikat më të mira dhe për të luftuar këtë kërcënim të vërtetë. Ndikimi i huaj përbën kërcënim hibrid..* ka thënë drejtoresha e NDI në Kosovë, Nancy Soderberg.
Kremlini, para luftes ne Ukrainë financoi mediat ne ballkan me rreth 30 milionë euro, perfshirë ketu edhe Kosoven dhe Shqiperinë
Nga burimet dhe nje studim i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch para luftes ne Ukraine, Kremenlini rus ka finacuart reeth 30 milion euro për mediat ne ballkan, perfshire ketu edhe Kosoven dhe Shqiperinë.
Kete më se miri e justifkon nje raport amerikan se në Kosove publikohen 1200 lajme në ditë, prej te cilave vetem 400 lajme qe japin mediat vendore, kurse 800 lajme dhe informacione tjera jane që vijne nga jashte, sidomos nga mediat sllave: Sputnik, Tanjug, Informer, Pravda etj…te cilat me shume bejne propagande se sa pune profesione te informojne drejt opinionin.
Gazetari i njohur boteror investigativ Roberto Saviano ne bisede me tedaktorin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch kishte thene se “Mafia shqiptare u fuqizua prej Lazaratit, sot ajo është e fuqishme në gjithë botën dhe ka arritur deri tek «Cosa Nostra»
Saviano ne shtatorin e vitit 2016 gjate vizites ne Tirane kishte deklaruar se Mafia politike në Kosovë dhe Shqiperi ne bashkepunim me ate serbe eshte më e fuqishme se ndërkombëtaret në rajon
Do perkujtuar se, për shkak dezinformatave dhe kesaj propagande te eger serbo-ruse Gjermania dhe disa vende evropiane kane bllokuar disa mediat ruse, ka shkrua dite me parë gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Prandaj, themelimi eventual i ndonje agjencioni kunder dezinfirmatave nuk do të funksionojë të ndal propaganden serbo-rus ruse nese Kosova nuk e ben dicka kokrete te iskjura SHBA-te apo Gjermani duke bllokuar ato mediat qe publikojne Fake News apo duek dhene lajme toksike per qëllim te helimit te shoqerise dhe destabilzimit të Kosovës me deiznformata dhe propagadande.
Disa analistë thone se insitucionet duhet t’i demantojne. Mendojmë se aq shume ka deizmormata dhe Fake News si ne Serbi ashtu edhe ne Kosovë saqe qeveria e Kosoves ka pune me te meqme, me serioze se sa te merren me rrenat e mediave serbe apo atyre serbofile ne Kosove, sepse edhe demanti eshte sukses per ata që dexinformojnr dhe propagandojne, por duhet injoruar komplet dhe bllokuar ne forma tjera institucionale kete probande slalve ne madiat kosovare. Duhet vepruar ashtu sikur SHBA-të dhe ne Gjemani qe nderpreu mediat ruse apo pro ruse qe beni propagande ne Amerike dhe Gjermani.
Muk mundet me ju thenë askush mediave ne Kosove apo Shqiperi qe te mos i botojne ket shkrim apo tjetrin qe kane marru nga nje medium, burim nga Serbia apo Rusia perderisa ata me heret e kanë bërë «kontraten» apo pagesen me ata. Pra, paret jane marrur dhe ata jane te obliguar ta botojne, ta qoj emisionin deri ne fund. Dhe ky mision antishqiptart qe ka per qellim destabilizmin e Kosoves permes luftes hibride, mund te ndalet nese qeveria merr masa preventive se pari duke zbuluar kush paguan keto mediat apo portale qe po prodhojne skadale dhe afera me lajme apo deklarta toksike.
Thene shkurt, TV tona sot po promovojne kriminelet ose ata/ato qe fyejne vlerat tona (futbolliste) qe po i japin imazhi te mire kombit tone, ndersa injorojne ata qe i kontribuojne ceshtjes done kombetare!
Shoqeria jone permes tv dhe mediave tjera kane per njezet vite rresh kane promovuar njerezit e rrezikshem, kane krijuar modele te personave qe ska frike as nga ligji e as nga njollosja e ceshtjes kombetare!
E thash ket sepse para lufte ne Ukraine Rusia ka dhururuar rreth 30 milionë euro mediave ne ballkan, ku perveq Serbise aty jane te perfshira fatkeqësisht edhe disa media t’mos i themi shqiptare, por albanofone ne Kosove dhe shqiperi, alarmon gazetari i njohurnderkobmëtar ne Gjenvë, njeherit redaktor per maredhiet nderkombetare i gazetes zvicerane le Canton27.ch
Pra, bllokimi i mediave albanofone qe bejne punen e dreqit di ishte pergjigjia me e mire e propagandes apo “ilaçi” per ta sheruar Kosoven e infektuar nga dezinformatat, Fake News, propaganda, lufta hibride dhe viruset tjera serbo-ruse ne mediat albanofone
Per fund, mund te themi se jo vetme insitucinet e shtetit e Kosovës, por edhe mbare shoqeria kosovare fatkeqesisht si kurrnnjëhere me pare eshte e kercnuar nga dezinformatat (Fake News) portaleve, TV dhe mediave tjera… SHBA-të dhe BE shoqerine kosovare e paraqesin si vendi me i kercnuar nga dezinformatat e portaleve, TV dhe mediave tjera…
Bazuar nga raportimet e perditshme, kjo gjendje e mediave ne rajon, duket sikur Serbia dhe Kosova bejne gara kush po genjen me shume!…