Historike: Për herë të parë, pas dhjete vitesh bisedimesh Kosovë-Serbi, qeveria e Kosovës ngrit në Bruksel (BE) problemin shqiptarëve në Luginën e Preshevës!

SYRI TV

Kryeministri shqiptar i Republikes se Kosovës z.Albin Kurti ne bisede me gazetarin zviceran te Le Canton27.ch

Bruksel, BE 24 gusht -Delegacioni i Qeverise se Republikës së Kosovës i prire nga kryeministri shqiptar Albin Kurti, per here te pare e ngriti problemin e shqiptareve në Luginen e Preshevës ne Bruksel, pas dhjete vitesh (19 prill 2013) bisedimesh Kosovë-Serbi në BE, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, duke ju referuar burimeve diplomatike nga Brukseli.

Përfaqesuesit nga Presheva pershendesin angazhimin e Qeverise se Kosovës për casje serioze ne Bruksel te ceshtjes shqiptareve ne Luginë !

Originalbild anzeigenNjeri i pare i Qeverise se Kosovës Albin Kurti kërkoi ne Bruksele, konform resiprocitetit, qe shqiptarët etnik në Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë t’i gezojne te njejtat te drejat sikur serbe ne Kosovë. Kerkesen e Qeverises se Albin Kurti ne Bruksel per reciprocitet me te drjatat e serbeve te Kosovës dhe Lugines se Preshevës, përfaqesuesit nga Lugina e kane pershëndetur dhe e kane konsideruar historike, meqe per here te pare pas gati nje decenie bisedimesh ne Bruksel u ngrit zëri i ceshjes shqiptare në Luginne e Presheves ne Bashkimin Evropian. Kete e kofirmoi per gazeten zvicerane Le Canton27.ch edhe zëdhenësja e Qeverise se Kosovës.

Lidhur me raundin e fundit ne Bruksel me perfaqesuesve te Kosovës (Albin Kurit) dhe te Serbise (Aleksander Vucic) per gazeten zvicerane Le Canton27.ch kane deklaruar edhe zyrtraret e BE-së ne Bruksel.

“Mbledhja është përqendruar në fusha te ndryshme, ne veqanti mbi ate se çfarë don  të thotë standardizimi për secilën nga palët dhe çështjet aktuale, në veçanti targat. Ne gjithashtu kujtojmë se Kosova ka pranuar krijimin e një asociacioni/komuniteti të shumicës serbe në 2013 (Ne kohen kur ne krye te shetit ishin Hashim Thaci&Isa Mustafa, shen.red)  Ai u ratifikua nga Asambleja e Kosovës dhe ne presim Kosovën që të nderojë detyrimin e saj ndërkombëtar dhe ta vendosë atë punë..” ka thene per redaksine tone znj. Paloma Halla Caballero, zyrtare nga BE.

Sikur deputeti i vetem shqiptar në parlamentin e Serbise z.Shaip Kamberi edhe kreu i Këshillit Kombëtar të shqiptarëve ne Luginene Preshevës z.Ragmi Mustafa ka përshëndetur angazhimin seroz të Qeverise se Kurit për Luginen e Preshevës ne kancalarit e BE-së ne Bruksel, sipas te cilit “komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës duhet të ketë të njëjtat të drejta si serbët në veri të Kosovës dhe se marrëveshja e Kosovës do të përfshije edhe shqiptarët e Lugines se Preshevës. “Pa trajtimin e problemeve të shqiptarëve të Luginës së Preshevës nuk mund të ketë një paqe të qëndrueshme..” ka then z.Mustafa.

“Nuk ka asnjë arsye që serbët në Kosovë të kenë më shumë liri, më shumë të drejta dhe më shumë barazi nga shqiptarët nga ‘Lugina e Presevo’. Nuk ka asnjë arsye për ta marrë këtë menjëherë me shqiptarët, për sa kohë që mund të arrihet. Një marrëveshje e qëndrueshme midis Kosovës dhe Serbisë do të krijonte një hapësirë ​​më të lartë për përparim dhe Serbinë dhe Kosovën, duke trajtuar komunitetet dhe në Kosovë dhe në Kosovë, sepse standardet e dyfishta me të vërtetë krijojnë hapësirë ​​për tensionet dhe konfliktet e ardhshme – tha ai.

Ndryshe edhe vete tha presidenti i Serbisë Aleksandar Vucic në fjalimin publik të dielen e fundit se “shqiptarët ne Lugine e Preshevës kanm propozuar një marrëveshje të përgjithshme prej gjashtë pikësh..”

Kur eshte fjala për dilagut ne Bruksel, përfgaqeusesit e Lugine se Presheves se paku 30 her e kishi  kerkuiar ngaq verite e Ksoovës keto 20 vitete fundit qe edhe diskrmnimi i shqpitaregve te Liginen e Presheves te prfshihen ne negoaciata mes Kosovës dhe Serbisë, por ne fakt asnje qeveri ajo e Serbise jo se jo, po as ajo kosovare nuk e kane përmendur kurre Luginen e Presheves. Kete ka kishte konfirmuar gazetarit te Le Canton27.ch ish zedhenësja e BE-së znj.Maja Kocijancic.

Se a është folur edhe Luginën e Preshevës, pasi ishte bërë fjalë për Veriun e Kosovës në takimin   mbrëmshëm në Bruksel mes kryeministrit kosovar dhe atij serb, Thaci-Dacic, ish- zëdhënësja e BE-së (Cethrin Achton) znj.Maja Kocijancic, kihste deklaruar se «në takimi e fundit në Bruksel mes Dacic dhe Thaci nuk është biseduar për Luginën e Preshevës..»

Kocijancic ne vazhdim kihste phuar se «siq e dini bisediemt mes Prishtinës dhe Beogradit, sikure edhe dy takimet mes Dacic dhe Thacit janë të përqëndruar kryesisht mbi cështje e serbeve ne Kosovë. Ne në Bruksel i kuptojmë shqetësimet e shqiptarëve nga Lugina e Preshevës, por kjo e tërë varet nda dy krimeministra. Prandaj, për Luginën e Preshevës mund të  flitet në Bruksel, nëse Thaci dhe Dacic janë dakrod, pse jo”

Se a ka gjasa ndonjehere që nesër apo ne ditët e ardhshme të flitet edhe për problemet e shqiptarëve në Medvegjë, Bujanovc dhe Preshevë?

Kësaj pyetje, Maja Kocijancic iu përgjigj shkurt se “kjo nuk varet nga Brukseli, por nga palët në rajon. Nëse dëshiron Prishtina, pse jo. Kjo varet nga pala kosovare, nëse do të flasë për Luginen e Preshevës por sa kuptuj une me kete qeveri jo e cila deri me tash ketu ne Bruksel kurre nuk eshte permendur Lugina e Preshevës nga Hashim Thaic dhe as nga Isa Mustafa, as ne korridore e mos te flasim ne bisedime me perfaqesusit serb nga Beogradi ”.