Thesaret e kishave mesjetare në Angli në rrezik nga shkatërrimi

0
299

Ato i kanë mbijetuar spastrimit fetar të reformimit, dhunës së luftërave civile, madje edhe zbardhimit të mureve të kishës në shekullin nëntëmbëdhjetë.

Por tani, qindra piktura të vlefshme mesjetare nëpër kisha që ndodhen në Anglinë Lindore – e që pasqyrojnë skena nga ferri, figura biblike, monarki britanike dhe engjëj e apostuj- po përballen me një kërcënim që mund t’i shkatërrojë krejtësisht: insektet, shkruan sot “Koha Ditore”.

Infektimet nga insektet janë në mesin e telasheve në rritje sa i përket thesareve të Britanisë, derisa kishat janë duke u sfiduar të paguajnë për riparimin e tyre, ndërkohë që të ardhurat veç sapo zvogëlohen. Insektet që mund të jenë fatale janë shpërndarë nëpër dru, duke krijuar vrima të madhësisë së madhe, derisa po rrezikohen edhe pikturat… /koha.net