Sëmundjet nga pickimi i rriqrave kërcënojnë pothuajse gjithë Zvicrën

0
222

Vetëm dy kantone zvicerane nuk konsiderohen si zona “të rrezikuara” për sëmundjet nga pickimi i rriqrave, njoftoi Zyra Federale e Shëndetit Publik. Vaksinimi rekomandohet.

Pas një thirrjeje të fundit të qeverisë për vaksinime masive kundër sëmundjes së encefalitit nga pickimi i rriqrave, zyra e shëndetësisë tha të hënën se e konsideronte gjithë vendin – me përjashtim të kantoneve Gjenevë dhe Ticino – të jetë në rrezik.

Në një njoftim për shtyp zyra përsëriti thirrjen për cilindo që mund të jetë i ekspozuar ndaj ticks – për shembull, shëtitësit, sidomos në pyje – për t’u vaksinuar. Banorët e Gjenevës ose Ticino që udhëtojnë jashtë kantonit të tyre për aktivitete të tilla gjithashtu duhet të marrin vaksina, thuhet në deklaratë.

Koha optimale për vaksinim është në dimër, shkroi zyra, në mënyrë që shëtitësit dhe udhëtarët të mbrohen pasi të kalojnë moti i mirë dhe periudha më e rrezikshme (nga prilli deri në tetor), përcjell albinfo.ch.

Vitin e kaluar në Zvicër u raportuan 380 raste të encefalitit, një sëmundje e dobësuar që sulmon sistemin nervor qendror dhe mund të jetë fatale, krahasuar me 100 në vit në vitet e mëparshme.

Sëmundja tjetër e madhe që transmetohet nga kafshimet e rriqrave, sëmundja Lyme, e cila mund të trajtohet në faza të hershme me antibiotikë, por që ndonjëherë sjell komplikime të qëndrueshme, nuk është e parandalueshme nëpërmjet vaksinimit.

Burimi- albinfo.ch