PSE KEMI NEVOJË PËR PROTEINA

0
526

Proteinat janë materie ushqyese që gjenden në produktet ushqimore me origjinë shtazore, frutat arrore dhe bishtajoret.

Aftësia juaj për të shikuar, dëgjuar, menduar dhe lëvizur kërkon funksionim të vazhdueshëm të qelizave të trurit dhe komunikim cilësor në mes tyre.

Transmetimin e mesazheve e mundësojnë neurotransmetuesit, të cilët janë të përbërë nga proteinat.

Trupi juaj përdor proteinat për të ndërtuar qeliza të reja, për t’i mbajtur indet të shëndetshme dhe për të kryer funksionet bazike trupore.

Trupi i njeriut është i mbushur me proteina:

• Proteinat janë të pranishme në membranën e brendshme dhe të jashtme të çdo qelize në trup.

• Flokët, thonjtë dhe pjesa e jashtme e lëkurës janë të përbëra nga proteina keratinë.

• Indi muskulor përmban miozinë, aktinë dhe mioglobinë.

• Eshtrat përmbajnë proteina, ashtu si edhe palca e eshtrave.

• Rruazat e kuqe të gjakut përmbajnë hemoglobinë, proteinë kjo që lejon qarkullimin e oksigjenit.

• Plazma përmban yndyrë dhe grimca të proteinave, të cilat janë të njohura si lipoproteina.

Për t’i dhënë trupit një sasi të mjaftueshme të proteinave, është e nevojshme t’i kushtohet më shumë vëmendje përzgjedhjes së ushqimit.

Çdo ditë duhet të konsumoni rreth 90 gramë proteina, dhe atë 30 gramë për çdo shujtë kryesore.