Policia gjermane arreston bandën shqiptare, aksionin e quan sukses ndërkombëtar

0
235

Shpesh është një makth për viktimat, kur vjedhësit u hyjnë në shtëpi dhe vjedhin, por nga ana tjetër shkaktojnë dhe dëmtime të tjera materiale.

Të prekurit shpesh duhet të luftojnë pasojat psikologjike afatgjata. Ekspertët thonë se një përqindje e njerëzve që kanë rënë pre e grabitjeve, shpesh vuajnë nga një sëmundje mendore, që kërkon trajnim.

Çdo javë, policia raporton shumë grabitje në rajon. Dy shembuj nga javët e fundit, janë kur një i huaj  hyri në qendër të qytetit të Augsburgut në një shtëpi private. Ai hyri nga një dritare e katit të parë, e cila kishte qenë e hapur. Kishte hyrë, kishte kontrolluar dhomat dhe kishte marrë sende si një shishe vodka, etj. Situata mund të ketë qenë e keqe, sepse qiradhënësi ishte i pranishëm në shtëpi, kur grabitësi hyri. Ai flinte ndërsa i huaji u fut në banesën e tij.

Shembulli i dyte: Një banor i Firnhaberau vuri re se dikush kishte hyrë në shtëpinë e fqinjit, ndizte dritat dhe ecte. Ai kishte menduar se ndoshta ishte kthyer nga pushimet fqinji, por nuk kishte menduar se ishte një hajdut. Ai me pas kishte kuptuar se grabitësi kishte thyer dritaren dhe kishte hyrë në ndërtesë.

Vjedhje në familje: Njëmbëdhjetë të akuzuar në paraburgim

Numri i vjedhjeve në rajon është rritur në vitet e fundit, ku  641 raste të tilla numërohen në selinë e policisë Suabia North.

Pra shkalla e rasteve është rritur.  Por, policia më në fund ka raportuar një hetim të suksesshëm ku ka arrestuar të paktën 11 persona anëtarë të një bande e cila sulmonte banesa, dhe apartamente. Tashmë të gjithë anëtarët janë në paraburgim në  Augsburg. Ata thuhet se janë përgjegjës për gati 80 vjedhje, shumica të kryera në Augsburgun e Madh. Sipas gjetjeve të policisë, ata ishin të ndarë në katër grupet, ku kanë fituar një shumë prej 260,000 euro.

Hetimi arriti përtej kufijve federalë gjermanë: Një nga vjedhësit e dyshuar, ishte një rumun 29-vjeçar, u arrestua në portin spanjoll të Alicante. Ai u ekstradua nga autoritetet spanjolle në fund të gushtit. Njeriu thuhet se është anëtar i një grupi rumun prej katër anëtarësh, i cili është përgjegjës për gjithsej 26 vjedhje apartamentesh nga dhjetori 2015 deri në shtator 2016 në rajon dhe Rottëeil (Baden-Württemberg).

Vjedhësit janë pothuajse gjithmonë pjesë e një bande.

Gjithashtu në Spanjë, një 23-vjeçar shqiptar u arrestua në shtator 2017. Ai akuzohet se është anëtar i një grupi shqiptaro-rumun në janar dhe shkurt të vitit 2017, i përfshirë në disa vjedhje në Gjermani jugore.

Në pranverë dhe verë të vitit 2017, persona të panjohur bënë gjithsej 19 vjedhje apartamentesh në rrethin jugor të Augsburgut dhe në zonën e Dachau. Këto akte janë caktuar nga hetuesit e një grupi moldavësh prej pesë anëtarësh. Një anëtar 26-vjeçar u arrestua dhe u dorëzua në shtator 2017 në Lisbonë, Portugali.

Grupi i katërt janë shtetas shqiptarë, të cilëve sipas policisë në Augsburgit, kanë goditur  15 banesa në 2016 dhe 2017. Në tetor, policia e Augsburgut arrestoi dy burra të moshës 26 dhe 29 vjeçare.

Për të kapur disa nga të dyshuarit, u përdorën gjithashtu hetuesit e synuar të Zyrës së Bavarisë për Hetimin Kriminal. Në raste të tjera, u përfshinë Kripos nga Mynihu, Rosenheim dhe Waiblingen. Kishte qenë hetime të gjera, thotë zëdhënësi i policisë Michael Jakob. Ato ende nuk janë plotësuar.