Origjina ilire e festës së Halloween-it

0
561

Arkifaktet e gjetura tregojnë se festa e Halloween-it është festë Ilire dhe është festuar fillimisht  një herë në vit në Cakran të Fierit në Kalanë e Gurazezit (Gur Zezës).

Ajo festë quhej festa e të vdekurve, aty tregoheshin kokat e të denuarëve të cilët bënin keq dhe ishin dënuar me vdekje.

Ishte koha kur mbretëronte mbreti Monun dhe më pas djali i tij.

Që nga ajo kohë dhe deri më sot, e quajmë festa e hallvave (ku bëhet hallvë për të vdekur) që të ëmbëlsojmë ditën ose dhe vetë jetën.

Sot, kjo festë është bërë ndërkombëtare  dhe quhet  festa e Halloween-it.

Kjo festë ka ndryshuar. Sot, argëtohen duke bërë si të vdekur, duke bërë si të keq ose si vrasës me gjak në fytyrë. Por Cakranin dhe Ilirinë nuk e përmendin duke mohuar dhe origjinën e saj.

Ky artifact ndodhet ne muzeun e Fierit dhe është gjetur në Cakran.

Artifakti titullohet “Shenjtorët Ilire” dhe i përket shek III P.es. /ATA/