Njihuni me vajzën shqiptare që i mori zemrën deputetit në Australi

0
252

Në një artikull të publikuar nga theadvocate.com.au, shkruan për jetën e një politikanë të ri në Australi, i cili është i martuar me një grua shqiptare.

Në rrëfimin e tij ai shprehet se me vajzën nga Shqipëria, që më vonë u bë bashkëshortja e tij është takuar në universitet.

Duniam tha se vlera e vërtetë e demokracisë ishte më së miri e demonstruar tek ai pasi u takua me gruan e tij shqiptare, Anisën në universitet.

Familja e saj kërkoi azil politik në Australi për t’i shpëtuar diktaturës komuniste. Babai i saj kardiolog u ritrajnua për të praktikuar mjekësi këtu dhe kaloi kohë në spitalin Royal Hobart.

“Ai ishte i përfshirë në politikë duke qenë avokat i demokracisë dhe ishte këshilltar i lartë i kryeministrit shqiptar”.

Pjesë nga artikulli

Një bisedë me djaloshin e ri në politikë në radhë të konservatorëve në Tasmania fillon me pesë fjalë.

“Ju mund të më thërrisni Jonno”, thotë ai.

Ndoshta nuk është ndiçka e zakonshme që ne ta thërrasim senatorin Duniam në emër, por babai 34-vjeçar i tre djemve nuk e ka problem.

Sidoqoftë, jo të gjithë në politikë pranojnë që të flasin me të gjithë, por ky nuk është rasti për Duniam.  Jonathon Duniam  do të shërbejë senator, në radhë të liberalëve  në Canberra.

Ai duket  mjaft mirë përpara kamerës, dhe nga shtëpia po flet për parlamentin. Ai është një interpretues i natyrshëm, dhe për të liberalët kanë nevojë për t’i ndihmuar në lidhjet e partisë me shumë të rinj, një çështje që tradicionalisht ka qenë një sfidë.

Duniam, ndryshe nga mentorët e tij politik dhe ish-punëdhënësi, Eric Abetz, një agjent i fuqisë tokësore Tasmaniane, nuk ka tendencë të që “nënshtrojë” njerëzit në mënyrë të gabuar.

Megjithatë, të dy politikanët përafrojnë  disa çështje të cilat votuesit në brezin e Duniam nuk mund të pajtohen. Ai është ende i bindur se ndryshimi i klimës është krijuar, pajtohet se ka ende vend për përmirësim të praktikave mjedisore. Ashtu si Abetz,  ai është i  besimit të i krishterë, dhe Duniam votoi kundër martesave me të njëjtën gjini javën e kaluar në Parlament, gjë që nuk kaloi pa rënë në sy të mediave sociale.

Kisha ku shkon Duniam është Mount Stuart Presbyterian ku ai merr pjesë rregullisht. Ai jeton në një sipërfaqe të vogla jashtë Hobart, afër aeroportit.

Duniam u rrit në Bregun Veri-Perëndimor dhe udhëtuar shumë për mandatin e tij të parë për të siguruar një prani në zyrën Liberale Devonport të liruar nga Richard Colbeck.

Duniam ka punuar për senatorët Paul Calvert dhe Stephen Parry dhe ishte zëvendës shefi i stafit të Kryeministrit Ëill Hodgman.

Ai tha filloi të punonte në rajon dhe prindërit e tij jetonin në Somerset.

” Kam kaluar fëmijërinë, ishte një vend mjaft i pikëlluar dhe gjëja që më ka goditur më së shumti është elasticiteti dhe forca e njerëzve”, tha ai.

“Angazhimi për ta bërë atë në vend, që  mendoja se ishte shumë e vështirë … njerëzit jashtë Veri-Perëndimit nuk e çmojnë aq shumë dhe ndoshta edhe njerëzit në Veri-Perëndim nuk e shohin forcën e tyre; dhe sa njerëz janë të gatshëm të punojnë shumë për një rezultat të mirë për Veri-Perëndimin “.

Ai është një brez i gjashtë i Duniam që jeton në Tasmania dhe djemtë e tij janë brezi i shtatë.

Nëna e Duniam, Mari është nënkryetare e bashkisë në Ëaratah-Ëynyard, e quan atë një “forcë të natyrës” dhe ishte nëna e saj Iris Graham, dhe vëllai i saj Bob Graham të cilët ishin politikanët në familje, por qëndruan në  në qeverinë e Loëe.

Gjyshi i tij, Tasman Duniam, parashikoi të ardhmen kur i dha nipit të tij një kuti në shtëpi në të cilën shkruante, një ditë ai mund të bëhej senator i Tasmanian.

Duniam flet për babain e tij të dashur Roy, i cili në moshën 16 vjeç punoi si auto-elektricist dhe më pas bleu biznesin.

Interesimi i Duniam në politikë ka lindur dhe ai u bashkua me konservatorët pasi shikonte përpjekjet e prindërve të tij nën presionin e kohëve të vështira në rajon dhe normat e larta të interesit përmes periudhës së Qeverisë Keating. Ai ka një vëlla dhe motër të dy më të vegjël.

Ai mori pjesë në Stella Maris Katolik  dhe kujton miqësitë e shkollës dhe “mësuesit e mëdhenj” të cilët kishin një ndikim të qëndrueshëm.

Ai shkoi në universitet, sepse ai nuk e dinte se çfarë donte të bënte. Ai studioi ligjin dhe u diplomua, por kurrë nuk e praktikoi atë megjithatë në universitet ai u përfshi në Liberalët e Rinj dhe ishte president në moshën 22 vjeçare.

Duniam vendosi të mos jetë këshilltar politik dhe të vendosë emrin e tij përpara për votimin e senatit kur shefi i tij i atëhershëm Ëill Hodgman fitoi qeverinë në Tasmania.

“Mendoja se mund të vazhdoja t’i kritikoj ata përreth meje për atë që bëjnë ata dhe t’u japin këshilla atyre ose të shkojnë vetë”, tha ai.

“Ne të gjithë mund të kontribuojmë në debatin publik dhe të kemi një fjalim kudo që të jemi në jetë, por përsa i përket hyrjes dhe daljes në atë që mendoni se është e drejtë, duhet të vendosni paratë tuaja ku është goja juaj”.

Menjëherë para se të vraponte në 2016 ai dhe gruaja shitën shtëpinë e  tyre për të blerë një biznes, për ta shndërrua si qendër të kujdesit për fëmijët në Hobart.

Duniam tha se vlera e vërtetë e demokracisë ishte më së miri e demonstruar tek ai pasi u takua me gruan e tij shqiptare, Anisën në universitet.

Familja e saj kërkoi azil politik në Australi për t’i shpëtuar diktaturës komuniste. Babai i saj kardiolog u ritrajnua për të praktikuar mjekësi këtu dhe kaloi kohë në spitalin Royal Hobart.

“Ai ishte i përfshirë në politikë duke qenë avokat i demokracisë dhe ishte këshilltar i lartë i kryeministrit shqiptar”.

Duniam tha se prindërit e tij dhe bashkëshortja e tij ushqejnë liritë.

Ai tashmë është 34 vjeç, i martuar me fëmijët, ka një biznes të vogël dhe i rezervuar si një udhëheqës politik në të ardhmen.

“… në mendjen time jeta është shumë e shkurtër për t’u ulur dhe të presësh që gjërat të vijnë në rrugën tuaj”, tha ai.

Duniam është i motivuar për të krijuar një të ardhme për t’i mbajtur të rinjtë në shtet ose për t’i kthyer ata, e cila është trashëgimia që dëshiron t’i lërë fëmijëve të  tij.

Ndryshe nga disa deputetë, ai merr rëndësinë e mos humbjes së kontaktit dhe demonstrimit të saj.

Ai planifikon të rivendosë besimin tek politikanët nëpërmjet ndërveprimeve të tij. “Ka të bëjë me të qenurit vendës dhe të qenit i rëndësishëm”.  TIRANA TODAY