Një menaxher në Zvicër kërkon punëtorë, por assesi jo shqiptarë?! Kritikohet nga mediat

0
198

Një lexuese shqiptare ka hasur ne një ofertë punësimi duke përjashtuar aplikantët e kombësisë shqiptare, kroate dhe turke, si dhe njerëz nga “vendet e nxehta” si Brazili. Siç shihet ky menaxher në Zurich në kundërshtim me politikat e Zvicrës, vend ky që njihet botërisht tolerant dhe anti racist, kërkon punëtorë, por asesi jo shqiptarë?!, për çka ka reaguar komuniteti shqiptar në Zvicër.

Por, mësohet se menaxheri ka kërkuar falje që sipas tij “këtu  është bërë një lapsus, gabim”.

Vjaza shqiptare S.Arifi ka rënë në një ofertë të dyshimtë të punës të hënën në portalin Jobroom.ch. Reklama ishte duke kërkuar që dikush të punonte në një depo. Menaxheri ka shkruar dy-tre rreshta se “Klienti ynë nuk dëshiron të marrë punetorë nga Shqipëria, Kroacia dhe Turqia” si dhe të gjithë njerëzit nga vendet ku është nxehtë, për shembull Brazili”.

Po çfarë thotë ligji?

Sipas “Presheva Jonë” në Zvicër, sa i përket punësimit dhe kandidatëve, Kushtetuta Federale në përgjithësi ndalon që punëdhënësit në sektorin publik të përjashtojnë kandidatë të caktuar në bazë të origjinës etnike, kombëtare ose rajonale, fesë apo ngjyrës së lëkurës, Konfederata kujton në faqen e saj të internetit.

“Në nivelin kushtetues, trajtimi i pabarabartë është i lejuar vetëm nëse bazohet në baza objektive. Për shembull, është e ligjshme që të pyesësh një kandidat për fenë e tij nëse përfshin marrjen e një pastori. Është gjithashtu e ligjshme që të kufizohet qasja në poste të caktuara për kandidatët zviceranë nëse aktiviteti kërkon një lidhje të veçantë me Zvicrën “.

Si përkujtesë, oferta pune nga kompani publike ose private që përjashtojnë grupe të caktuara për shkak të përkatësisë etnike, fesë apo ngjyrës së lëkurës (p.sh. “kurdët e përjashtuar”), bien ndesh me standardet kriminale kundër racizmit

31-vjeçari shqiptar që jeton në Lufingen (ZH) është i tronditur: “Unë kurrë nuk kam parë ndonjë gjë të tillë më parë. Si e shkruani këtë në një reklamë? ”

“Asnjë dallim midis kombësive”

Verifikimet e “20 Minuten” tregojnë se oferta në fjalë është botuar nga një agjenci punësimi në Zyrih. I kontaktuar, drejtori kërkon ndjesë: “Ky është një gabim që kemi shumë keqardhje. Kërkojmë falje për ata që janë të interesuar, sidomos zonja Arifi “.

Drejtori shtoi se njoftimi u ndryshua menjëherë. Ai dëshiron të theksojë se ofertat e punës të botuara nga kompania e tij nuk përmbajnë asnjë diskriminim: “Ne nuk bëjmë dallime midis kombësive”.