Ndahet nga jeta Paddy Ashdown, mbështetësi i flaktë i pavarësisë së Kosovës

0
160

Paddy Ashdown, një ish-marins dhe politikan opozitar britanik i cili shërbeu si i dërguari i posaçëm ndërkombëtar në Bosnje pas Luftës në ish-Jugosllavi, vdiq të shtunën. Ai ishte 77 vjeç.

Ashdown u largua nga posti i tij në Bosnjë në vitin 2006 pas gati katër vjetësh në atë post, por kishte qenë në krye të përpjekjeve të paqes në Ballkan shumë kohë para se të fillonte këtë detyrë.

Ashdown shpejt krijoi një reputacion si një zbatues praktik i masave të ashpra për të ndihmuar vendin të shërohet nga lufta e tij në vitet 1992-1995.

Gjatë mandatit të tij, Ashdown shkarkoi zyrtarë të korruptuar dhe Bosnja përfundoi disa reforma të dhimbshme që synonin forcimin e institucioneve qendrore në kurriz të dy entiteteve të pasluftës – Republika Srpska e serbëve dhe Federata Muslimano-Kroate.

Ato përfshijnë kryesisht reforma të mbrojtjes që synonin bashkimin e dy ushtrive etnike të ndara në një, si dhe forcat policore, doganat dhe reformat tatimore.

Për shërbimin e tij ndaj vendit dhe në botë, Jeremy John Durham Ashdown, u nderua nën emrin e tij të vërtetë Jeremy në vitin 2000 dhe u bë anëtar i dhomës së lartë të parlamentit.

I martuar, me dy fëmijë, Ashdown jetonte në Yeovil, në jugperëndim të Anglisë.