Më në fund është zbuluar: Cila pije alkoolike e dëmton lëkurën më pak dhe cila më shumë!

0
258

Antioksidantët e bëjnë verën e zezë më së paku të dëmshme për shëndetin në përgjithësi, mirëpo kur është e pafiltruar atëherë mëlçitë dhe veshkat tona duhet patjetër të punojnë shumë në zbërthimin e saj.

Derisa alkooli ndoshta mund të ushqejë shpirtin tuaj, përfundimisht nuk e ushqen lëkurën tuaj.

Mjekja Isabel Sharkar, shpjegon se si alkooli ndikon në lëkurë dhe cilat pije janë “Paksa më të mira” se të tjerat. Thotë që përgjithësisht alkooli mund të shkaktojë skuqje dhe fryrje të lëkurës, por gjithashtu edhe shton dëmin nga radikalet e lira dhe e dehidraton lëkurën.

Sharkar i ka radhitur pijet alkoolike nga ajo më pak e dëmshme deri te më shumë të dëmshmet:

Pijet e pastra të distiluara (vodka, xhini dhe tekila)

Dr. Sharkar thotë që alkooli i pastër përmban më së paku aditivë, prandaj po ashtu më shpejt lëviz nëpër trup, përkatësisht më shpejt lirohet nga trupi. “Vodka e patateve e cila nuk përmban drithëra më së shpejti do të lëvizë nëpër trup”.

Uiski dhe rumi

Likeret e pastra, rumi i pastër dhe uiski gjithashtu nuk kanë aditivë. Mirëpo, ato pije përmbajnë kongjenerë – materie në alkool e cila zhvillohet si rezultat i procesit të fermentimit – të cilat mund të përkeqësojnë mahmurllëkun dhe mund t’i kontribuojnë plakjes së shpejtë.

Birra

Dr. Shakar thotë që bira përmban kripë, gjë që përfundimisht nuk i ndihmon lëkurës, mirëpo ajo thotë që me siguri do të pinë më pak birrë se sa kokteje – prandaj sa më pak që pini, aq më pak dëm i bëni lëkurës.

Vera e bardhë

Vera e bardhë përmban kripë dhe sheqer, gjë që mund të dëmtojë lëkurën. Vera e bardhë nuk përmban antioksidantë të cilat i përmban vera e zezë. Koktejet. Koktejet përmbajnë sheqer, gjë që shkaktojnë inflamacion, ndërkaq kjo shton dëmtimin e qelizave – dhe atëherë shfaqen aknet.

Gjithashtu dr. Shakar thotë që ato pije mund të shkaktojnë “mahmurllëk sheqeri”, qeskat në sy dhe ënjtje të lëkurës.

Kokteji më i keq për lëkurën është kokteji i quajtur margarita – përmban edhe kripë edhe sheqer.

Vera e zezë

Pra, është e qartë që vera është pija më e rrezikshme për lëkurë – gjë që nuk na ka befasuar aspak.

Ndonëse vera e zezë ka veprim të caktuar pozitiv falë antioksidantee të cilat i përmban, mund të jetë e dëmshme nëse keni lëkurën ngjashëm me rozacenë (sëmundje kronike inflamatore e shënjuar me skuqja të fytyrës, eritemë, papula, pustula…).

Antioksidantët e bëjnë verën e zezë më pak të dëmshme për shëndetin e përgjithshëm, mirëpo kur është e pafiltruar atëherë mëlçitë dhe veshkat tona duhet patjetër të punojnë shumë në zbërthimin e saj. Vera e zezë shkakton skuqje dhe fryrje të lëkurës.