Mbyllja e duarve grusht mund te permiresoje memorjen

0
303

Eshte bere nje zbulim i ri mjaft interesant sipas te cilit memorja mund te permiresohet vetem nga nje verim shume i thjeshte edhe pse mund te duket e cuditshme.Studimi sugjeron qe memorja mund te permiresohet thjesht duke mbledhur duart grusht.Sipas psikologeve, duke mbledhur doren e djathte grusht per 90 sekonda ndihmon ne formimin e memorjes, nderkohe e njejta levizje ne doren e majte ndihmon me kujtimin.

Nje nje eksperiment ku moren pjese 50 te rritur, u arrit ne rezultatin qe ata performonin me mire ne veprimin e mbajtjes mend te fjaleve nga nje liste e gjate kur ato benin keto veprime.Por pse ndodh nje gje e tille? Ekspertet mendojne qe mbyllja e dores grusht aktivizon pjese specifike te trurit qe jane te lidhura me procesimin e memorjes.Shkecetari drejtues i eksperimentit, Ruth Propper, i Montclair State University, Montclair, New Jersey, tha qe kerkimi sugjeron qe levizje te theshta te trupit mund te permiresojne memorjen duke ndryshuar ne menyre te perkohshme menyren se si funksionon truri.

“Mbyllja e dores se djathte grusht menjehere perpara se te mesoni informacion dhe mbyllja e dores se majte grusht menjehere perpara se ta kujtoni ate do te ishte dicka shume e dobishme per te permiresuar memorjen.” – tha Dr. Propper per BBC News.Studime te meparshme kane treguar qe mbyllja grusht e dores se djathte aktivizon hemisferen e majte te trurit, ndersa mbyllja grusht e dores se majte aktivizon hemisferen e djathte.Kjo eshte lidhur edhe me emocionet – per shembull mbyllja grusht e dores se djathte eshte e lidhur me lumturine apo nervozizmin ndersa mbyllja grusht e dores se majte eshte e lidhur me ankthin apo deshperimin.

Procesimi i memorjes mendohet qe perdor te dy anet e trurit – te majten per kodimin e memorjes dhe te djathten per marrjen e tyre.Studime te metejshme do te studiojne nese mbledhja e dores grusht mund te permiresoje gjithashtu edhe procese te tjera mendore, per shembull aftesite verbale, dhe memorjen e vendeve dhe figurave.Megjithate, ende shume pune duhet bere ne me shume subjekte per te qene te sigurte per rezultatet.

Prof Neil Burgess, i University College London Institute of Cognitive Neuroscience tha qe nje studim me i gjere eshte i nevojshem per te qene te sigurte ne lidhje me efektet specifike ne memorje.Kjo duhet te perfshije edhe skanimete trurit ne menyre qe te shihet me qarte efektet qe ka ne tru dhe ne secilen hemisfere te trurit.