Kina lanson Chang’e në anën e errët të Hënës

0
281

Në 2016, Kina shprehu interesin e saj për lansimin në Hënë, por jo pjesën ku ateruan shtetet e tjera, por anën e errët të Hënës. Tani duket sikur ata mund të kenë qenë të suksesshëm, sipas raporteve ku u zbulua se raketa Chang’e e vendit bëri një ulje të suksesshme në anën e largët të hënës.

Raportet fillestare erdhën nga media shtetërore China Daily dhe CGTN.

Postimet e tyre fillestare në Twitter që festonin lansimin u fshinë, por më vonë China Daily bëri një cicërimë të ngjashme dhe u pasua nga një transmetim shtetëror CCTV që konfirmoi uljen e suksesshme.

Sipas Malcolm Davis, analist i lartë në strategjinë e mbrojtjes në Institutin Australian të Politikës Strategjike, “Ka shumë gjeopolitikë apo astropolitikë në këtë, nuk është vetëm një mision shkencor, kjo është e gjitha për rritjen e Kinës si një superfuqi. Ka shumë entuziazëm për programin hapësinor në Kinë. Ka shumë nacionalizëm në Kinë, ata e shohin rolin e Kinës në hapësirë si një pjesë kyçe të rritjes së tyre. ”

Vendimi për të arrirë në anën e largët të Hënës është të marrë matje të detajuara të terrenit dhe përbërjes minerare.

Kjo është për shkak se ekziston besimi se gjatë historisë së hershme të hënës mund të ketë pasur një përplasje gjigande që shkaktoi formimin e pellgut Aitken. Me uljen e Chang’e në Hënë, mund të përdoret për të mbledhur këto detaje për të na dhënë një ide më të mirë se si është formuar.