Ja pse gratë shtatzënë nuk duhet të pinë çaj ose kafe

0
195

Për të gjitha gratë shtatzënë mjekët nuk rekomandojnë që ato të pinë kafe ose çaj. Sipas mjekëve  gratë që konsumojnë çaj ose kafe gjatë shtatzënisë, kanë shumë mundësi që të lindin bebe të vogla.

Femrat që konsumojnë më pak se sasia e lejuar 200mg kafeinë, që përkon me dy filxhana kafe ose tri gota çaj, janë më të rrezikuara të kenë peshë të ulët të lindjes ose të porsalindurve të parakohshëm.

Studiuesit, nga Kolegji i Universitetit të Berlinit, besojnë se kafeina kufizon rrjedhjen e gjakut në placentë, duke ndikuar drejtpërdrejtë në rritjen e foshnjave.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Ling-Ëei Chen, vështroi 941 fëmijë-nëna në Irlandë. Çaj ishte burimi kryesor i kafeinës (48 përqind), e ndjekur nga kafeja (38 përqind).

Rezultatet sugjeruan se për çdo 100mg shtesë të kafeinës – rreth gjysma e një filxhani kafeje – të konsumuara çdo ditë gjatë tremujorit të parë, pesha e lindjes u zvogëlua me (72g).

Kjo sasi e kafeinës gjithashtu ka zvogëluar gjatësinë dhe perimetrin e foshnjës, si dhe moshën e tyre të gestacionit, e cila mat gjatësinë e shtatzënisë.