Festivali i Malmös- i Poezisë dhe Muzikës Artistike Shqiptare

0
202

Në Malmö të Suedisë u realizua të shtunën mbrëma Festivali i XVI-të  me radhë i Poezisë dhe Muzikës Artistike Shqiptare. Festival ky që ka bërë traditë duke vargëzuar në sirtarin e vet  edhe vlera artistike. 16 vjet punë e përkushtim për të tubuar zërat poetik, 16 vjet përpjekje për të ruajtur e për të kultivuar traditën muzikore të shqiptarëve në mërgatë në formatin e këtij Festivali-thanë drejtuesit e programit. Festivali është aktivitet i Unionit të Shoqatave Shqiptare në Suedi, suksesi më i madh i këtij Unioni dhe si i tillë i vetmi në gjithë diasporën shqiptare.

Mbrëmja e Festivalit

Festivali i Malmös filloi me promovimin e veprave letrare që u botuan në hapësirën kohore brenda dy festivaleve. Kësaj radhe u bë promovimi i dy përmbledhjeve poetike të dy shkrimtarëve që jetojnë e punojnë në Suedi. Riza Sheqiri promovoi  veprën “Ljusets spindel”  (“Merimanga e dritës”) të botuar në suedisht nga shtëpia botuese “Ordspårets Förlag” dhe Sevdail Zejnullahu veprën “Çelësin varur në qafë” botuar në Prishtinë nga shtëpia botuese “Faik Konica”. Veprës së  Sheqirit i bëri një vështrim kritiko-letrar Qerim Kryeziu, kurse për veprën e Zejnullahut foli poeti Riza Sheqiri.

Pas një pushimi të shkurtër filloi Festivali i XVI-të në Sallën Mbretërore,  brendësia e së cilës shkëlqimin e vet e përthyente butësisht në shtyllat me plot finesa barok.

Fillimi, konkurruesit dhe mysafirët

Drejtuesit Gala dhe Qerim Kryeziu e filluan duke ua kujtuar të pranishmëve se  Poetët gjithmonë janë lartësuar mbi mbretër. Festivali i sivjetmë nderon tre përvjetorët madhor të kombit shqiptar: 550 vjetorin e vdekjes së Gjergj Kastriotit, 106 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë dhe 10 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës.  Pastaj ftuan kryetarin e Unionit Sadulla Zendelin- Daja që të përshëndes krijuesit dhe të hap Festivalin. Daja është leksikograf i njohur, njeri i vlershëm dhe shembull i qytetarit shqiptar në Suedi. Foli edhe Ahmet Bella, sekretar organizativ i Unionit dhe ideator e themelues i këtij Festivali.

Sivjet, konkurruan në Festival 27 poetë dhe 5 pjesë muzikore. Poetët vinin nga Suedia, Norvegjia, Gjermania, Anglia, Greqia, Shqipëria dhe Kosova. Pjesët muzikore vinin nga Suedia. Të gjitha leximet dhe interpretimet i vlerësoi Juria e Festivalit. Pjesët muzikore u interpretuan nga Maria Herrlin dhe Feride Istogu Gillsberg-soprano, Christina Bongas-alt dhe Ahmet Bella-tenor. I përcillte në piano Eva Hallberg. Përjetoje kënaqësi e ndjeheshe krenar teksa dëgjoje tek kumbonte shqipja jonë në vokalin e kultivuar të artistëve shqiptarë e suedezë.