Çdo i dyti mysliman në Zvicër ndihet i diskriminuar!

0
242

Studimin e realizuar nga GFS Bern, e ka porositur Unioni i Demokratëve Evropianë (UETD), një organizatë që kritikohet për afërsinë e saj me presidentin turk, Erdogan

Më shumë se çdo i dyti mysliman i anketuar në kuadrin e një studimi më të ri, thotë se ndihet i diskriminuar mbi bazë të përkatësisë së tij fetare. Sipas studimit të realizuar nga Instituti për Hulumtimin e Opinionit GFS Bern, 55 për qind nga të anketuarit kanë qenë vetë gjatë 12 muajve të fundit cak i akteve diskriminuese ose njohin persona të tjerë që janë diskriminuar mbi këtë bazë.

Lidhur me këtë studim sot kanë shkruar portaklet e gazetave “Blick” dhe “20 minuten”.

Vargu i akteve diskriminuese sipas studimit është relativisht i gjatë dhe aty bëjnë pjesë edhe dëmtimi i pasqyrave të makinave, kërcënimet dhe madje, vendosja e kokave të derrit para xhamive.

Për realizimin e këtij studimi (jo reprezentativ) janë anketuar 511 myslimanë të Zvicrës, transmeton albinfo.ch. 35 për qind të tyre janë ndier deri tash si viktima të kriminalitetit mbi bazë të urrejtjes. Me këtë kuptohen aktet e dhunshme të drejtuara kundër personave dhe objekteve që konsiderohen si “të huaj-a” ose “të ndryshme”.

Para së gjithash gratë e mbuluara me shami janë caqe të sulmeve në fjalë. Ato rrëfejnë për pështyrjet në supermarkete ose për përpjekjet që t`u hiqet shamia nga koka. Pastaj, 57 për qind të të anketuarve thonë se ata me qëllim sillen në mënyrë të tërhequr që të mos bien në sy.

Studimin e realizuar nga GFS Bern në bashkëveprim me organizata të ndryshme myslimane, e ka porositur Unioni i Demokratëve Evropianë (UETD). Por UETD, është një organizatë që kritikohet për afërsinë e saj me presidentin turk, Erdogan, transmeton albinfo.ch. Mirëpo, shefi i GFS Bern Lukas Golder e arsyeton kështu publikimin e studimit: “Kemi përshtypjen se kemi anketuar një segment mjaft të gjerë të myslimanëve dhe kështu është dhënë një mundësi e mirë e shpërfaqjes së përvojave dhe qëndrimeve lidhur me diskriminimin”.