Brexit, Gjykata Europiane e Drejtësisë: Britania e lirë ta anullojë

0
181

Gjykata Evropiane e Drejtësisë ka vendosur që Britania e Madhe është e lirë të tërheqë vendimin për tu larguar nga BE në mënyrë të njëanshme.

Mbretëria e Bashkuar mund të anulojë Brexit pa miratimin e 27 vendeve të tjera anëtare të Bashkimit Europian.

«Mbretëria e Bashkuar është e lirë të anullojë në mënyrë të njëanshme njoftimin për t’u tërhequr nga BE,»-shkruan EJC në Tëitter, duke i bashkangjitur edhe dokumentin e vendimit.

Gjykatësit vendosën se kjo mund të bëhet pa ndryshuar kushtet e anëtarësimit të Britanisë.

Vendimi i EJC erdhi pasi një grup politikanësh dhe aktivistësh anti-Brexit argumentuan se Britania e Madhe duhet të jetë në gjendje të ndalojë njëanshmërisht procesin e Brexit nëse dëshiron ta bëjë këtë.

Por kjo u kundërshtua nga qeveria britanike dhe vetë BE.

Një zyrtar i lartë i Gjykatës Europiane të Drejtësisë tha javën e kaluar se ishte dakort që Britania të ndryshonte vendimin e saj për tu larguar.