Borë dhe i ftohtë i madh, çifti shqiptar mbijeton në kuti kartoni

0
252

Rastet e emigrantëve shqiptarë që shkojë në një nga vendet e Bashkimit Evropian, për të kërkuar azil janë të shumta. Ata atje mund të përballen me situata të vështira, pasi konsiderohen si persona të ardhur nga një vend i sigurt i origjinës.

Kështu shumë prej tyre janë depërtuar për në Shqipëri. Vetëm pak ditë më parë, një numër i madh azilkërkuesish shqiptarë u dëbuan nga Franca dhe Gjermania. Por, numri i atyre që ende janë në rrugët e këtyre dy shteteve mbetet akoma i lartë. Por media franceze ladepeche.fr,  flet për azilkërkuesit që enden rrugëve të qytetit të Toulouse, ku për strehe kanë një kuti kartoni.

Çifti shqiptar poshtë kutisë së kartonit

Ndërsa bie borë dhe termometri shënon nën zero, dhjetë persona kanë fjetur në tenda për disa ditë në Toulouse  të Francës, në afërsi të ndërtesave të qytetit Roguet, në lagjen Saint- Cyprien. Mbështetur nga “Aide Kolegjiale”, Toulouse azilkërkuesit, shumica e këtyre të rriturve të cilët janë izoluar janë refugjatë politikë. Ata vijnë nga Afganistani, Sri Lanka ose Shqipëria. Një çift shqiptar ndërtoi një kasolle të improvizuar në një qoshe, me mur kartoni për të mbyllur hapësirat që të mos u hynte era. Ata  prej dy muajsh qëndrojnë aty, dhe shkojnë në spitalin “Joseph Ducuing”, për t’u kujdesur për shëndetin pasi vuajnë nga diabeti.  Por, nëpër cepat e rrugës në fund të ndërtesës ngjitur me sheshin e Biscay, azilkërkuesit e rinj që kanë ardhur muajin e kaluar, janë vendosur jashtë stacionit të Matabiau.

Juma i cili ka 5-vjet që ka ardhur nga Afganistani, erdhi në Toulouse nëpër Norvegjisë. Një tjetër afgan i ri arriti në Evropë dy vjet më parë, nëpërmjet Gjermanisë. Ata nuk duan që të rikthehen në vendin e tyre.

“Unë jam në rrezik, mund  të vdes”, thotë Juma, i cili ka ndërmarrë hapa për të marrë statusin e refugjatit politik. Pierre-Alain Sarda,  që ndihmon azilkërkuesit në Toulouse, e ka inkurajuar atë për të bërë dokumentet për të shmangur qendrën e paraburgimit në rastin e arrestimit. Ky vullnetar po ndihmon emigrantët për një vendstrehim.

Më në fund, ai siguron se refugjatët do të fle në gjimnazin e Cépière, i cili u hap në pasdite nga qyteti i Toulouse, si pjesë e aktivizimit të vullnetarëve .

Që nga mbrëmë, 60 shtretër lejojnë njerëz të izoluar të cilët dëshirojnë të marrin strehim. 715 persona janë të vendosur në hotel. Një autobus, u vu në dispozicion nga shteti, do të sigurojë transportimin e njerëzve nga hapësira sociale e Grand Ramier në një palestër. Së fundi, tetë ekipe mbeten të mobilizuara. TIRANA TODAY.