Bitcoin, monedha virtuale që pati luhatje të mëdha në vitin 2017

0
293

Një monedhë e provuar, apo një fluks i parashikueshëm? Bitcoin ka befasuar botën financiare në vitin 2017.

Monedha digjitale më e vlefshme në botë ka marrë investitorë në një udhëtim të egër gjatë këtij viti, duke u ngritur dhe zhytur në një kohë kur tregu i aksioneve ka qenë një det i qetë. Rritja prej mbi 1.900% në një pikë këtë vit kapi imagjinatën e spekulatorëve si dhe investitorët në Main Street dhe Wall Street.

Por përgjatë rrugës, Bitcoin ka pësuar disa pengesa të mëdha – duke përfshirë një rënie prej 36% në qershor dhe korrik. Vetëm në dhjetor, ai është dyfishuar, duke arritur një rekord brenda ditës prej 19,783 dollarësh, për t’u ulur shkurtimisht 45% nën 11,000 dollarë. Më pas u rikthye në 14,290 dollarë.

“Ka qenë një shishe e lehtë”, thotë Tom Lee, bashkë-themelues dhe udhëheqës i hulumtimeve në Fondacionin Global të Nju Jorkut.

Kritikët e bitcoin thonë se rritja e tij e madhe është nxitur kryesisht nga spekulimet dhe se ajo është një flluskë financiare. Përveç rënies gjatë verës, pikat më të mprehta të bitcoin përfshijnë një rënie prej 32% në një hapësirë tetë-ditore që përfundoi në prag të Krishtlindjeve dhe e cila u ushqye nga investitorët që fitonin pas një rritjeje të pjerrët të çmimeve.

“Investitorët duhet të mësohen me këto pika të mëdha. Mendoni për këtë. Miratimi i Bitcoin është ende në fazat e hershme, në SHBA dhe në nivel global”, thotë Lee nga FundStrat.

Ai pret që Bitcoin të rritet me 50% deri nga mesi i vitit 2018