Deri në tre vjet burg: nëse restorantet dhe dyqanet hapen dhe shkelin ligjin.

0
415
Deri më tani, rregulli është: së pari këshilloni, pastaj merrni masa
Gjatë fundjavës, trupat e policisë zvicerane ishin të zënë me kontrollin e kufirit prej 50 personash të futur të premten pasdite në bare dhe restorante, siç tregon një studim i CH Media në disa kantone. Në shumë vende, motoja ishte: së pari paralajmëroni dhe vetëm nëse dënimi është i pasuksesshëm.
 Operatorët e restoranteve në thelb kanë respektuar kufirin, u tha në Policinë e qytetit të Cyrihut. Por sidomos të rinjtë nuk duket se i marrin seriozisht rekomandimet e qeverisë federale për sjelljen. Sipas dëshmitarëve okularë, deri në dyzet njerëz u mblodhën në grupe në disa vende në Cyrih. Kishte raporte të ngjashme nga qytete të tjera. Sidoqoftë, kjo ende nuk është e ndaluar.
 Me ligj dhe rregull kundër virusit: Këshilli Federal po forcon ritmin e tij. Thuhet se ata që me dashje nuk zbatojnë rregulloret rrezikojnë shëndetin e njerëzve të tjerë.
 Masat janë drastike, si dhe dënimet për shkelje: Në luftën kundër virusit Corona, qeveritë evropiane po përdorin mjete gjithnjë e më drastike. Ato gjithashtu zbatohen me një dorë të fortë.
 Për shembull, në Austri, një ndalim takimesh dhe një shtetrrethimi de fakto kanë qenë në fuqi që nga fillimi i javës. Ata që nuk i përmbahen kësaj, rrezikojnë ndëshkime të ashpra. Autoritetet u fuqizuan nga Parlamenti të përdorin masa shtrënguese. Ligji Corona u lejon atyre të ndalojnë hyrjen në vende të caktuara. Ekzistojnë dënime veçanërisht të larta për hajdutët që ende hapin ambientet e tyre. Ju përballeni me gjobë deri në 30,000 euro.
 Italia shkon edhe më tej. I gjithë vendi ka qenë një zonë e mbrojtur prej ditësh. Sipas Ministrisë së Brendshme Italiane, mbi 20,000 njerëz u raportuan për shkelje të karantinës së Corona midis të enjtes dhe të dielës vetëm.
 Dhe në Zvicër? Nuk ka rrugë pune. Sidoqoftë, dyqanet, restorantet, baret dhe objektet e kohës së lirë në të gjithë vendin do të qëndrojnë të mbyllura deri më 19 prill. Këshilli Federal e urdhëroi këtë dje. Në rregulloren e tij të re Corona, ai futi për herë të parë një ligj të rreptë penal. Akti Epidemik tashmë përmban dispozita; Shkeljet e masave qeveritare dënohen me gjobë. Por kushdo që me qëllim kundërshton këto, madje duhet të gjobitet ose të burgoset deri në tre vjet.
 Këshilli Federal nuk e komentoi këtë në konferencën e tij për media dje. Vetëm me kërkesë, Agnès Schenker, Ministri i Informacionit për Ministrin e Drejtësisë, Karin Keller-Sutter, tha: "Ne mund të marrim situatën nën kontroll vetëm nëse të gjithë i përmbahemi masave". Ata që me qëllim nuk arrijnë ta bëjnë këtë, rrezikojnë shëndetin e të tjerëve dhe funksionimin e sistemit shëndetësor. "Kjo justifikon dënimin me gjobë ose me burgim prej tre vjet," tha Schenker. Sidoqoftë, rregullorja nuk parashikon një gjobë minimale - rastet e vogla mund të dënohen me gjobë të rëndë.
 Kjo do të ndikonte, për shembull, në operatorët e restoranteve ose dyqaneve që akoma hapin bizneset e tyre. Por edhe njerëzit që zhvillojnë një ngjarje përkundër ndalimit ose që nuk pezullojnë aktivitetet e tyre në klub.
 Policia e kantonit të Cyrihut tha që rregulloret ishin zbatuar me një sens proporcioni gjatë fundjavës. Një zëdhënës tha se gjysma e duzinë ndërmarrjeve ishin kontrolluar për prova se kishte më shumë se 50 njerëz në to. "Ne kemi tërhequr vëmendjen e operatorëve ndaj rregulloreve të reja, disa prej të cilëve nuk ishin ende në dijeni të tyre." Në të gjitha kantonet e tjera të kërkuara, paralajmërimet u dhanë në rastet përkatëse. "Të gjitha kontrollet ishin absolutisht pa probleme dhe u takuan me mirëkuptim nga të gjithë të përfshirë", tha një zëdhënës për policinë kantonal në Shën Gallen.
 Trupat e policisë duhet të zbatojnë një regjim më të rreptë
 Siç tregojnë hulumtimet, disa korpus policie tashmë po punonin në koncepte se si të zbatohej regjimi më i rreptë përpara vendimit të fundit të Këshillit Federal. "Shtë e rëndësishme që ne të mund të vazhdojmë të sigurojmë operacionet tona të rregullta," thotë forca policore e një kantoni. Këto ditë, ishte veçanërisht e rëndësishme të sigurohej një nivel i lartë i sigurisë objektive dhe subjektive. "Edhe me patrulla të rritura".
 A rregullon secila kanton zbatimin e masave koronare më vete? Të paktën dje, konferenca e gjyqësisë kantonale dhe drejtorëve të policisë tha: Në nivelin kombëtar, nuk janë planifikuar asnjë rekomandim përkatës aktualisht. Sidoqoftë, "situata e jashtëzakonshme" e miratuar tani do të lejojë që Këshilli Federal të kalojë tarifat në këtë fushë.
>< SZ