Ata që janë në pushime në këto 29 vende, nga 6 korrik duhet të hynë në karantinë.

0
813

Pushime të mira dhe më pas karantinën në shtëpi: Nëse doni të shmangni këtë detyrim të ri nga e hëna, duhet të mbani veten të informuar për vendet me rrezik të ri.

Udhëtimi jashtë vendit është bërë më stresues në kohën e krizës së Corona.

Përveç masave mbrojtëse dhe kushteve të pasigurta të udhëtimit, Zyra Federale e Shëndetit (BAG) tani rendit edhe zonat e pushimeve të rrezikut. Njerëzit zviceranë me pushime në këto vende duhet të karantinohen për dhjetë ditë kur të kthehen më pas në Zvicër.

Nga 6 korriku vlen si më poshtë: Zviceran që kalojnë pushimet e merituara të verës në vende si Suedia, Serbia, Kosova, Izraeli apo Rusia duhet të kalojnë dhjetë ditët e para pas udhëtimit të kthimit në izolim. BAG dëshiron të parandalojë një valë të dytë.

Udhëtarët që kanë kaluar pushimet e tyre në Brazil, Argjentinë, Republikën Dominikane ose Kolumbi duhet të jenë gjithashtu në karantinë.

E njëjta rregullore e rreptë vlen për Bahreinin, Bolivinë, Kilin, Arabinë Saudite ose Afrikën e Jugut, ndër të tjera, siç njoftoi BAG në mbrëmje. Të kthyerit nga Kuvajti, Maqedonia e Veriut, Oman dhe Sh.B.A preken gjithashtu.

Sipas njoftimit, punëdhënësi nuk ka pse të vazhdojë të paguajë pagat e punonjësve të karantinuar pas pushimeve. Përjashtim mund të kthehen nga udhëtimet që ishin të detyrueshme për arsye personale, të tilla si vizita e një të afërmi që vdes.

Nga pikëpamja federale, karantina parandalon punën që të mos fajësohet, kështu që nuk ka të drejtë në kompensim. «Një punonjës që hyn në një zonë rreziku mund të fajësohet se është vënë në karantinë,» vazhdon ajo.

Agjensitë e udhëtimit dhe linjat ajrore reagojnë

Në Hotelplan dhe Kuoni, të ftuarit marrin para nga turnet e paketave të rezervuara në vendet me rrezik nëse nuk duan t’i marrin ato. Zëdhënësi i dy operatorëve turistikë konfirmoi këtë për BLICK. Rimbursimet për udhëtime individuale të rezervuara varen nga linjat ajrore dhe hotelet.

Linja ajrore e lirë EasyJet u ofron klientëve një mundësi falas për rekursim në rast të një udhëtimi në një zonë rreziku që nuk dëshiron ta marrë më. Biletat e rezervuara deri dhe përfshirë 31 gushtin 2020 dhe me një datë të konfirmuar udhëtimi deri dhe duke përfshirë Prillin e vitit të ardhshëm gjithashtu mund të ribotohen. Për sa kohë që linjat ajrore nuk anulojnë vetveten, nuk do të ketë më para.

Karantinë prej dhjetë ditësh

Nëse akoma doni të shkoni në vendet e rrezikut, duhet të përgatiteni për dhjetë ditë karantinë pasi të ktheheni në Zvicër. Udhëtarët duhet të raportojnë pranë autoriteteve kantonale. Kompanitë e linjave ajrore dhe trajnerëve udhëzohen të mos transportojnë në të vërtetë pasagjerë të sëmurë.

Blick