Dy anëtarë të Kongresit pyesin administratën Amerikane: Pse nuk ka sanksione ndaj Serbisë?

0
173

Kongresmeni Eliot Engel, kryetar i komitetit të punëve të jashtme dhe Senatori Bob Menendez, Demokrat i rangut të lartë në të njëjtin komitet të Senatit, i bëri thirrje administratës Trump që të vazhdojë mbështetjen diplomatike për zgjidhjen e konfliktit Kosovë-Serbi në ato që ata thonë se janë „të drejta për të dy vendet“ dhe në përputhje me ligjin amerikan dhe politikën e gjatë, raporton Zëri i Amerikës.

Sipas Zërit të Amerikës, letra drejtuar Sekretarit të Shtetit Mike Pompeo paralajmëroi demokratët Engel dhe Menendez se qasja e „dorës së rëndë“ që administrata po aplikon në Kosovë „ndëshkon padrejtësisht qeverinë e re të vendit“, ndërsa „fushata serbe kundër njohjes së Kosovës dhe lidhjet e saj të ngushta me Kremlinin kryesisht kalojnë të pandëshkuar „.

Kongresmeni Engel bëri të njëjtën pikë në një deklaratë të lëshuar më 27 mars.

„Ndërsa ne jemi dakord që tarifat e Kosovës të vendosura për mallrat nga Serbia – të cilat tani janë shfuqizuar – kanë prekur kryesisht Kosovën dhe qytetarët e saj, ky mjet përdoret nga qeveritë në të gjithë botën, dhe shpesh nga vetë administrata Trump. Kosova është një aleat i ngushtë i SHBA-ve dhe ne ju këshillojmë të adoptoni një qasje e durueshme dhe konstruktive ndaj qeverisë së tij të zgjedhur në mënyrë demokratike, „shkroi Kongresmeni Engel dhe Senatori Menendez.

Më 1 Prill, qeveria e Kosovës vendosi të heqë taksën prej 100 përqind të importeve të mallrave nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina dhe të vazhdojë me zbatimin gradual të masave të reciprocitetit kundër Serbisë. Tarifat u futën nga qeveria e mëparshme e Ramush Haradinaj në vitin 2018, me arsyetimin se ishte një përgjigje ndaj „fushatës agresive“ të Serbisë kundër njohjes së Kosovës dhe anëtarësimit të saj në institucionet ndërkombëtare.

„Qëndrim i çekuilibruar ndaj Serbisë dhe Kosovës“
Ligjvënësit amerikanë kujtojnë se më 23 janar, Richard Grenell, ambasadori amerikan në Gjermani dhe drejtori i detyrës së inteligjencës kombëtare, i cili është edhe i dërguari special i presidentit për negociatat Serbi-Kosovë, i bëri thirrje Serbisë që të ndërpresë fushatën e saj kundër njohjes së pavarësisë së Kosovës në të njëjtën kohë si i kërkoi Kosovës që të heq tarifat.

„Që atëherë, presioni i SH.B.A. mbi Serbinë duket se ka rënë, ndërsa presioni ndaj Kosovës është intensifikuar“, theksuan ligjvënësit amerikanë.

„Mosbalancimi në qëndrimin e administratës Trump ndaj Beogradit dhe Prishtinës po ndodh në kontekstin e forcimit të lidhjeve serbe me Moskën dhe rritjen e importeve të armëve ruse. Këto blerje të armëve kërkojnë që administrata të vendos sanksione ndaj Serbisë në bazë të Aktit të sanksioneve kundër armiqve amerikanë (CAATSA), të cilin Kongresi e kaloi. pas ndërhyrjes së Rusisë në zgjedhjet e vitit 2016, „shprehen Engel dhe Menendez.

„Ju lutemi na tregoni pse administrata nuk i imponoi këto sanksione ose shtypi në mënyrë aktive Serbinë për t’i dhënë fund veprimtarive të saj globale kundër njohjes së pavarësisë së Kosovës,“ thanë Engel dhe Menendez në një letër drejtuar Sekretarit të Shtetit Pompeo.

„Një zgjidhje në koordinim me aleatët evropianë“
Në një letër drejtuar Sekretarit Pompeo, dy anëtarë të Kongresit theksuan se „forca dhe qëndrueshmëria e përpjekjeve diplomatike amerikane mund të jenë të suksesshme vetëm me një koordinim të ngushtë me aleatët në Evropë“.

„Serbia dhe Kosova janë vende evropiane me një aspiratë maksimale për t’u anëtarësuar në BE, dhe Kosova shpreson për anëtarësimin e ardhshëm në NATO. Anydo përpjekje për të arritur një zgjidhje të negociuar midis Beogradit dhe Prishtinës duhet të bëhet së bashku me Brukselin dhe të tjera kryesore evropiane kryeqytete, „thonë ligjvënësit amerikanë.

Ligjvënësit amerikanë gjithashtu besojnë se Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC) duhet të rifillojë menjëherë zbatimin e programeve të saj të investimeve, të cilat u pezulluan në mes të marsit. Engel dhe Menendez argumentuan se aplikimi i tarifave të Kosovës si një mjet për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve bilaterale nuk ishte një shkelje e axhendës së korporatës, dhe e pyetën administratën amerikane nëse organizatat tradicionale apolitike duhet të përdoren për të ushtruar presion politik në një mosmarrëveshje diplomatike.

„Jemi të inkurajuar që Departamenti i Shtetit ka arritur të ndërmjetësojë në masat e ndërtimit të besimit, përfshirë marrëveshjet e fundit të shërbimeve ajrore midis Serbisë dhe Kosovës. Ne jemi të kënaqur me këtë përparim, por ne i bëjmë thirrje administratës që të shmangë taktikat e ‚duarve të rënda‘ të pabalancuara në ditët e ardhshme, së bashku duke punuar me Kosovën dhe Serbinë për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse paqeje që do të pasqyrojë vullnetin e popujve të të dy vendeve, „përfundon Kongresmeni Eliot Engel dhe Senatori Bob Menendez në një letër drejtuar Pompeos.