Për shkak të koronavirusit, kompanitë i largojnë punëtorët nga puna

0
179

Kriza e koronavirusit ka shkaktuar pasiguri të madhe në tregun e punës në Zvicër. Në Kantonin e Cyrihut, vetëm të hënën janë regjistruar rreth 800 persona të papunë.
Është një numër që shton brengën. Prej që Këshilli Federal zviceran miratoi të drejtën e urgjencës të premten dhe bllokimin e Zvicrës të hënën, nervozizmi në tregun e punës është shtuar. Tani ajo po shprehet në formën e largimeve nga puna, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton Shtegu.com.

Vetëm në Kantonin e Cyrihut, të hënë janë raportuar rreth 800 regjistrime të reja në qendrat rajonale të punësimit, raportojnë disa burime brenda të përditshmes zvicerane “20 Minuten”. Punonjësit nga të gjithë sektorët janë të prekur, por mbi të gjitha nga sektori i hotelierisë. Fokusi do të jetë gjithashtu te punëtorët që paguhen me orë.

Në fund të shkurtit, në këtë kanton kanë qernë të regjistruar 20.088 persona si të papunë. 800 regjistrimet e reja janë një rritje prej katër për qind edhe ate në vetëm një ditë.
Zyra përgjegjëse për punë dhe ekonomi nuk ishte në gjendje të komentonte situatën të martën. Autoriteti kantonal iu referua situatës së jashtëzakonshme dhe ngarkesës shtesë që rezultoi.

Me një situatë të ngjashme po përballet edhe fondi i papunësisë në Bernë i sindikatës Unia. “Për shkak të numrit të madh të regjistrimeve të reja, ne aktualisht kemi shumë për të bërë”, konfirmon Stefan ëüthrich, kreu i Unia Bern, Oberaargau dhe Emmental. Ekspertët tani kanë frikë se situata do të mbetet e tensionuar edhe gjatë ditëve të ardhshme.

Kur u pyetën për situatën në Zvicër në tërësi, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco) tha: “Për shkak të numrit në rritje të shpejtë të regjistrimeve paraprake, ne aktualisht nuk jemi në gjendje të japim asnjë informatë”, thotë Fabian Maienfisch, zëvendës shefi i Komunikimit dhe zëdhënësi i Mediave për Seco, informon më tej Shtegu.com. Por tani është e nevojshme ndihmë e shpejtë. “Në dispozicion janë deri në 580 milionë franga për KMU me kufizime financiare”, tha Maienfisch.

Për më tepër, aktualisht është duke u shqyrtuar një zgjidhje për vështirësitë. “Për momentin, Këshilli Federal dëshiron të vërë në dispozicion rreth një miliardë franga zvicerane. Bëhet fjalë për ndihmë të menjëhershme për të kapërcimin e likuiditetit të kompanive dhe gjithashtu për personat e vetëpunësuar”. Qëllimi është i qartë: “Këshilli Federal dëshiron të parandalojë një valë falimentimi dhe të sigurojë punë”, thotë Maienfisch.

Të hënën, Këshilli Federal plotësoi rregulloren 2 të Covid 19 me një artikull shtesë. “Kjo është një risi në Ligjin zviceran të punës”, thotë Boris Etter, avokat dhe jurist për të drejtat e punës. “Sipas kësaj dispozite, personat veçanërisht të rrezikuar, punën e tyre duhet ta bëjnë në shtëpi me Komeoffice”. shpjegon ai.