UNICEF-Nëse zbatoni këto rregulla, asnjë rrezik nga CoronaVIRUSI.

0
1255

Koronavirusi është me diametër qelizor prej 400-500 mikro, kështu që çdo maskë parandalon hyrjen e saj.

– Virusi nuk vendoset në ajër, por në tokë, kështu që nuk transmetohet nga ajri Koronavirsi kur të bjerë në një sipërfaqe metalike, do të jetojë 12 orë, kështu që larja e duarve me sapun dhe uje sa me e shpeshte eshte domosdoshmeri.

– Koronavirus, kur bie pëlhura, qëndron për 9 orë, kështu që larja e rrobave ose ekspozimi i tyre në diell për 2 orë, është e mjaftueshme për qëllimin e vrasjes së tij.

– Virusi jeton në duar për 10 minuta, kështu që vendosja e sanitizuesit të alkoolit në xhep, është e mjaftueshme për qëllimin e parandalimit. – Nëse është i ekspozuar në një temperaturë prej 26-27 ° C, do të vritet, nuk jeton në zona të nxehta.

– Pirja e ujit të nxehtë dhe ekspozimi në diell është mjaft i mirë.

– Qëndroni larg akullores, ujit të ftohte dhe ushqimit të ftohtë.

– Gargëzimi me ujë të ngrohtë dhe kripë vret viruset dhe i parandalon ata të rrjedhin në mushkëri.

– Respektimi i këtyre udhëzimeve është i mjaftueshëm për të parandaluar virusin.

SHTESE: Kjo beteje fitohet vetem duke qendruar ne shtepi duke mos patur kontakt me persona te tjere.

Pa panik por shume kujdes! JO FRIKË. Duar te pastra. Zemra të hapura. Fëmijët tanë do të na falenderojnë. Zbatoni porositë qe jep Minnistria e Shendetesise.

Lani duart, ruani distacen, mos u perqafoni e mos i jepni doren askujt, por mbi te gjitha qendroni në shtepi! 2 jave në shtepi do te na kursenin me mijera ore pune dhe do te shpetonin me dhjetra jete!

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës. Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që janë të sëmurë.

Nëse kolliteni ose teshtini, vendosni bërrylin ose përdorni një pecetë. Hidhni pecetën menjëherë në një kosh mbeturinash të mbyllur, dhe pastaj pastroni duart.

Pastroni sipërfaqet rregullisht me dezinfektues. Për shembull: gjithmonë pastroni tavolinat e kuzhinës dhe tavolinat e punës.

Shmangni udhëtimet nëse keni ethe ose kollë. Pasi të ktheheni në shtëpi, kontaktoni me një profesionist shëndetësor dhe tregojuni atyre se ku keni qenë.

Nëse nuk ndiheni mirë, qëndroni në shtëpi dhe telefononi ofruesin e kujdesit shëndetësor.

Hapni dritaret e shtepse. Vishni një maskë nëse.

Mos pini duhan, alkool ose droga të tjera për qetësuar emocionet tuaja. Puthja e mbeses, nipit, motres, vellajt, mikut, shokut te ndalohen.

Ti mesojme njerezit, familjaret te higjenizohen per te mbrojtur vehten nga semundjet.

Mbroni vehten, femijet dhe prinderit tuaj!

Fran Nikolli