Simptomat e stresit/ Ju nuk mund t’i vini re, por trupi reagon në këto mënyra

0
137
Loading...

Presioni për punën, përgjegjësitë e shumta që ne marrim, roli në familje dhe nevoja për t’u kujdesur për veten na mbingarkojnë dhe për 24 orë në ditë, ato nuk janë të mjaftueshme për gjithçka që duhet të bëjmë.

Mungesa e kontrollit që shpesh ndiejmë në jetën tonë lehtëson zhvillimin e sëmundjeve shëndetësore – fizike apo emocionale – që pasqyrojnë rëndësinë e reflektimit mbi mënyrën se si jetojmë dhe nevojën për të ngadalësuar. Një nga hapat e parë për një jetë më të mirë është të kuptoni se çfarë stresi është dhe si ndikon në trupin tonë.

Çfarë shkakton stresi:

Stresi është një përgjigje e trupit ndaj stimujve të jashtëm. Kur kalojmë nëpër momente që krijojnë tension ose ndjenja kërcënimi, ne aktivizojmë vigjilencën, e cila nxit reagime të ndryshme biokimike në trupin tonë, me qëllim që të na shpëtojë nga situata të rrezikshme të mundshme.

Disa nga këto reaksione kimike më të zakonshme janë substancat catecholamine (adrenalin, noradrenalin dhe kortizol) të krijuara nga gjëndrat e veshkave. Pavarësisht se kjo është një mënyrë për të na mbrojtur, ky çlirim i hormoneve, kur ndodh shumë shpesh, mund të na sjellë dëmtime të tilla si reduktimi i prodhimit të insulinës, dobësimi i sistemit imunitar dhe rritje e rrezikut kardiak.

Ka shumë efekte të stresit në trupin tonë. Ndër këto janë:

ankthi;

paniku;

diabeti;

probleme me tiroiden;

çrregullim i ciklit menstrual;

Edhe lëkura mund të vuajë pasojat e stresit si: Psoriasis, vitiligo, dermatit kontakti alergjik, djersitje e tepruar dhe zbokth janë disa nga efektet e stresit. Nëse besoni se vuani nga stresi i tepruar, ka disa simptoma që mund t’i gjeni në veten tuaj:

tension i tepruar dhe i vazhdueshëm;

dhimbje të muskujve;

agjitacion;

padurim;

dridhje;

dobësi;

lodhje që lind edhe pas aktiviteteve të thjeshta;

përzierje;

irritim;

djersë e ftohtë;

diarre;

vështirësi në gjumë;

vështirësi në frymëmarrje;

marramendje;

memorie e dobët;

gojë e thatë;

ndjesi shpimi;

rënie e flokëve (alopecia areata).

Çdo organ reagon ndaj stresit në mënyra të ndryshme, kështu që përveç të vëzhguarit të simptomave, është e nevojshme të analizohet i tërë rasti me një profesionist shëndetësor për të parë se cilat janë masat më të mira për t’u ndërmarrë. Megjithatë, ka mënyra të thjeshta dhe të shëndetshme për të sjellë një cilësi më të mirë të jetës në trup dhe kjo gjithashtu redukton efektet e stresit.

Ushtrime, ushqim të shëndetshëm, rutinë e shëndoshë e gjumit, yoga, meditim. Ilaçet duhet të përdoret vetëm për arsye mjekësore. Stresi është një sëmundje serioze, por ka një zgjidhje.

Filloni të kujdeseni për shëndetin tuaj sot dhe eliminoni gjithçka që shkakton stres të panevojshëm. Vendoseni veten në vendin e parë dhe fitoni jetën që dëshironi të jetoni.

Loading...