VIDEO/ ‘Zëri i Tokës’: A e dinit se Toka lëshon tinguj në Hapësirë?

0
107

Toka në hapësirë lëshon tinguj, për shkak të erës diellore në magnetosferë. Studiuesit e kanë cilësuar si zërin e Tokës.

Fusha magnetike e Tokës, magnetosfera, e cila rrethon planetin dhe e mbron atë nga rrezatimi kozmik dhe diellor – formohet si nga lëvizja e metaleve të shkrira (sidomos nga hekuri i bërthamës së jashtme të Tokës, e cila prodhon rrymat elektrike në origjinën e fushës magnetike) dhe nga ndërveprimet me grimcat elektrike nga Dielli.

Kufiri i magnetosferës – magnetopausi – ndryshon vazhdimisht për shkak të variacionit të vazhdueshëm të këtyre dy elementeve.

Një ekip studiuesish pohon se ka gjetur prova se kufiri i jashtëm i fushës magnetike të Tokës, mund të lëkundet si një daulle.

Ideja nuk është e re, por kurrë nuk është demonstruar: kur u prezantua për herë të parë (45 vjet më parë) hipoteza ishte se magnetopausi mund të lëkundet kur goditet nga plazma diellore, domethënë nga grimcat e ngarkuara me energji që vijnë nga Dielli, dhe se kjo mund të prodhojë valë të afta për të propaganduar së bashku në të gjithë sipërfaqen.

Duket se kur këto dridhje arrijnë në polet, ato reflektohen dhe kjo krijon një ndërhyrje midis valëve të daljes dhe kthimit, në një fenomen të njohur si modeli i valës së përhershme, tipik kur goditet një bateri.

Studimi, i botuar në Nature Communications, vëren se kjo është hera e parë që efekti është vërejtur dhe se matja është në përputhje me teorinë.

Valët mund të prodhohen nga një emision i fuqishëm diellor, por edhe nga ndërveprimet më delikate midis fushës tonë magnetike dhe grimcave të erës diellore.