Serbia keqpërdorë marrëveshjet e arritura me Kosovën

0
223
Loading...

Dialogu me Serbinë është nisur gabimisht, pa një platformë paraprake të analizuar mirë në përputhje me konceptin strategjik të shtet formimit, lirisë dhe pavarësisë së Kosovës. Kështu vlerësojnë njohësit e çështjeve politike ku si as tyre, dështimet e njëpasnjëshme në zbatimin e marrëveshjeve të arritura në mes të Prishtinës dhe Beogradit kanë bërë që procesit të dialogut tanimë ti humb edhe vet kuptimi. Zyrtari i LDK-së Bajram Gecaj, ka thënë se dialogu nuk ka alternativë.“Fatkeqësisht në njërën anë kemi elementi destruktiv nga ana e Serbisë, e në anën tjetër Qeverinë e Kosovës së cilës i ka humbë rruga në oborr. Prandaj, unë nuk jam shumë optimist se gjërat mund të bëjnë në binarë në një afat të shkurtër kohorë”, ka thënë Gecaj.

Haskuka: Dialogu ka qenë i destinuar të dështojë

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Mytaher Haskuka ka vlerësuar se dialogu ashtu si ka qenë e dizajnuar për çështjet e brendshme të Kosovës ka qenë e destinuar të dështojë.

Sipas tij, Serbia ka arritur shumicën e kërkesave lidhur me Kosovën prandaj edhe nuk i intereson tani të implementojë ato pak pika lidhur me Kosovën.“Fajtori kryesor i këtyre dështimeve me marrëveshjet e nënshkruara është ekipi negociator, Presidenti i tanishëm Hashim Thaçi dhe kryeministri i kaluar Isa Mustafa, presidenti, nga dhjetëra marrëveshje vetëm dy apo tre kanë qenë pika të kërkuara nga Kosova, pra dhjetëra marrëveshje në dëm të Kosovës u implementuan nga institucionet tona, gjersa vetëm një apo dy të kërkuara nga Kosova nuk u implementuan nga Serbia. Ne si Lëvizje dhe unë personalisht kemi qenë kundër bisedimeve me Serbinë, derisa Serbia nuk e pranon Kosovën si shtet të pavarur dhe nuk paguan për dëmet e luftës në Kosovë, nuk tregon për fatin e të pagjeturve dhe nuk i kthen fondet bankare dhe pensionale të Kosovës. Në këtë aspekt ne kemi kërkuar ndalimin e dialogut me rezoluta të Kuvendit të Kosovës, dhe shumë nga kërkesat e këtyre rezolutave nuk janë përmbushur nga Serbia, prandaj dialogu duhet të ndalet”, ka thënë deputeti Haskuka.

Neglizhenca në zbatimin e marrëveshjeve

Në anën tjetër, profesori i së Drejtës Evropiane, Emrush Ujkani nuk beson që BE dhe Bashkësia Ndërkombëtare do të lejoj dështimin e dialogut pasi që kanë investuar një kohë të tërë në arritjen këtyre marrëveshjeve.“Kosova dhe Serbia të dyja janë ato që kanë përgjegjësi për zbatimin e marrëveshjeve. Ju e dini që një pjesë e mirë e këtyre marrëveshjeve kanë ngecur për shkak se pala serbe po vazhdon me avazin e vjetër dhe këtu natyrisht që presioni duhet të jetë më i madh nga BE mbi Serbinë. Kjo është një marrëveshje shumë e rëndësishme dhe si e tillë duhet të ketë tretman të posaçëm andaj mendoj që institucionet e Kosovës duhet të këmbëngulin në zbatimin në të tërësi të kësaj marrëveshje për të ecur tutje me dialogun”, ka thënë profesor Ujkani.

Kurse, Sami Blakaj njohësi i Integrimeve Evropiane ka thënë se dialogu me Serbinë tashmë ka vetëm një epilog dhe ai është dështimi i tij.

Loading...