Vetëvrasjet në Kosovë, sociologu tregon pse po rritet numri i tyre

0
189

 

Numri i vetëvrasjeve në Kosovë çdo herë e më shumë po shënon ngritje edhe pse asnjëherë nuk dihet saktësisht arsyeja e një vetëvrasje. Sociologët paralajmërojnë se kushtet e renda ekonomike, pa punësia dhe shpesh herë gjendje dëshpëruese e personave ndikon që një person të kryej vetëvrasje.

Sipas tij, institucionet përkatëse vendore duhet të bëjnë më shumë në parandalimin e sidomos të personave që njëherë kanë tentuar vetëvrasjen.

Image
Ferdi Kamberi
FOTO GALERI
Sociologu Ferdi Kamberi, ka thënë për “Bota Sot”, se në mënyrë që të minimizohet ky problem shoqëror, është e nevojshme që të ketë politika nga institucionet e Kosovës për integrimin e personave që kanë pasur tentim vrasje, familja si institucion thelbësor duhet të ketë një komunikim me anëtarët e saj, të shtjellohen problemet dhe sfidat dhe individët që kanë probleme të marrin përkrahje nga familja.

“Për këtë me siguri ka disa faktorë: gjendja anomike – shkëputja e normave shoqërore, kriza e vlerave e cila ka prodhuar krizë të identetit, pastaj mungesa e profesionalizmit adekuat, mungesa e qendrave për trajtim shpirtëror. Faktor tjetër me rëndësi është edhe stresi posttraumatik, i cili zakonisht ndodh tek ato vende që kanë pasur periudhë konflikti. Andaj, nëse merret parasysh analiza e gjendjes faktike, do të shohim se pjesa më e madhe e personave që kanë përfunduar në vetëvrasje në kohën e konfliktit në Kosovë kanë qenë kryesisht në moshën madhore, gjë që jep një sinjal të qartë”. ka thënë ai.